O pořadu Hergot!

Neortodoxní pohled na duchovní záležitosti.

Rázně o spiritualitě a společnosti v době, kdy se na náboženství hlavně nadává.

O pořadu:

Autoři pořadu Fatima Rahimi, Dominik Čejka a Petr Wagner probírají události, ve kterých se společenská témata prolínají s náboženskými a naopak. Diskutují s vybranými hosty z oboru religionistiky, teologie, sociologie i umění. Posluchačům nabízejí neortodoxní pohled na duchovní záležitosti a reagují tak na aktuální otázky, které souvisejí s tím, co se děje ve světě.

V pořadu se řeší aktuální témata, tuzemské náboženské svátky i milníky v dějinách světové spirituality. Součástí pořadu je hudba se silným textem a ostrým zvukem.

Petr Wagner je farář a hudební fanoušek. V obou hlavních oblastech zájmu se neustále seznamuje s překvapujícími událostmi a žánry, o kterých s radostí přemýšlí i mluví. Pořad Hergot! považuje za prostor pro rozšiřování vlastních obzorů, který ho občas vyvede z komfortní zóny.

Fatima Rahimi je novinářka a studentka oborů íránistika, blízkovýchodní studia a kulturní a duchovní dějiny Evropy na Univerzitě Karlově v Praze. Zajímá ji islám, mystika v islámu, menšinová náboženství na Blízkém východě, včetně zoroastrismu. Zaměřuje se i na vztah mladých lidí k islámu.

Dominik Čejka je zanícený průzkumník duchovních tradic. Víc než jejich akademický popis ho zajímají náboženské představy a zkušenosti konkrétních lidí. Se zájmem naslouchá vyprávění hostů pořadu a otázkami se snaží proniknout k podstatě jejich duchovních cest. V soukromí pak s potěšením přemítá o jejich smyslu.

Klára Staňková je studentka filozofie a antropologie. Fascinuje ji různorodost lidských osudů a při rozhovorech se nejraději noří do myšlenkového světa druhých lidí. Pochází z křesťanského prostředí, ale zajímá se o všechny náboženské proudy a spirituální libůstky. Nejraději hledá jejich stopy v kultuře a umění.

Historie: Hergot se vysílá od roku 2012

Všechny díly pořadu najdete zde.

Pořad připravují

Další pořady

  • Hrana

    Hrana je dokumentární podcastová série Lukáše Houdka o mužské body imagi. Zprostředkuje příběhy lidí, kteří kvůli touze po vysněné postavě vedou souboj s vlastním tělem.

  • Brambora s vejcem

    Lehce chaotická rubrika Ivany Veselkové a Aleše Stuchlého. Živé telefonáty celebritám všech kategorií - těch provařených, ale i těch, které neznáte, nebo vás nezajímají.

  • Vykopávky

    V neobyčejném podcastu o historii obyčejných věcí rozplete historik Martin Franc dějiny řízku, party či nudy a komička Lucie Macháčková přispěchá s alternativním výkladem.

  • Postíže

    Zuzana Kašparová a Jakub Strouhal v uvolněných rozhovorech zpovídají zdravotně postižené vrstevníky v podcastové sérii Postíže.