Noise-industrial-freejazz-hiphop? Napszyklat!

5. listopad 2010

Skutečnost, že nezávislá hudební scéna je v Polsku nepoměrně vyvinutější než u nás, není žádným objevem. Dalším z nekonvenčních projektů, který se od našich východních sousedů přijede představit do Čech bude originální polská formace Napszyklat. Vidět je můžete 10. a 12. listopadu v Olomouci a Ústí nad Labem.

Jejich zvuk polská hudební média (poté, co vyhráli soutěž festivalu Jarocin) pojmenovala jako "napszyklat hiphop"; coby důkaz, že tahle parta patří výhradně do svého vlastního žánru. Sami Napszyklat se však brání i slovu hiphop a při poslechu jejich hudby je celkem zřejmé proč; tahle experimentální muzika má (nejen podle hudebníků samých) stejně společného s hlukovými predátory Dälek jako třeba s avantgardními rockery Battles nebo producenty typu Four Teta či Buriala.

Poprvé o sobě dal polský kolektiv vědět svým debutem Plenum, po němž následovalo - už na vlastním, nonsensově nazvaném labelu Dzieci Świny - klíčové album Brudne Zwierzaky. Na něm se ostrý ironický rap potkával s plochami plnými navrstvených kytar a chladnými industriálními beaty. Kapela, suverénně kombinující chytlavost a hluk, však kromě samplů a syntetických zvuků používá i živé bicí a kytaru.

02007976.jpeg

Na následujícím turné, které mělo zastávky i v Česku, se Napszyklat naživo představili coby výbušná, energická, až free-jazzově běsnící kapela. Naposledy se o nich u nás mluvilo pouze v superlativech a to hlavně ve spojitosti s letošním brněnským vystoupením, na němž bezmála zastínili hlavní hvězdu večera - Chrise Clarka z labelu Warp.

Máte-li rádi v hudbě naléhavost, temnotu, úderné frázování a industriální atmosféru, zajímá-li vás experiment, nadžánrovost a progrese, rozhodně jděte 10. listopadu do Divadla K3 na koncert Napszyklat nebo 12. listopadu do Činoherního studia v Ústí nad Labem. A nebojte se mávnout rukou nad potenciálními pochybnostmi; napszyklat nad tím, že neumíte polsky.

Spustit audio