Nostalgická jízda jménem phonk. Lo-fi, špína & přetočené beaty z kazet

Po subžánrových epizodách o Raider Klanu a Memphisu přišel na řadu jejich vlastní bratr phonk. Jak zní a proč je tak dobrý? To nám přišel osvětlit sám Žakhéles aka Kabal ze slovenské Kvlt Crew.

Pro subžánr jménem phonk je typických hned několik věcí: drum machine DR 660, špinavý zvuk, metalovo-hororová estetika, výrazný 808 cowbell a v dnešní době také SoundCloud a Bandcamp. Právě tyto platformy jsou místem, kde se vytváří a potkává současná šlechta phonku. Nejaktivnějšími zástupci této morbidní scény jsou rozhodně Doomshop & Sic Records se svými jezdci, jako jsou MC Holocaust, Freddie Dredd, DJ Akoza, Lil Creepshow či KevinTheCreep.

Ve hře je ale také několik solitérů. Ať už je to samotný otec a zakladatel špíny a současného undergroundu SpaceGhostPurrp, jeho kolega Trippjones, legendární Lil Ugly Mane se svojí psychedelickou krasojízdou, nebo velmi důležitá postava DJ Smokey a jeho nekončící série mixtapů.

A jelikož se s naší oblíbenou globalizací phonk šíří do celého světa, bylo by nefér zůstat jen v Americe. Takže se dostáváme i k dungeon rapu na Ukrajinu, do Ruska a v neposlední řadě do našich lužin a hájů.

Kdo běhá na Letné jak o život? Co má společné metal, hardcore a phonk? Jaký byl Don Chainův nejdelší rapový koncert? A kdo v Česku udělal první chopped and screwed? To vše a ještě víc v nové epizodě Scény s Opakem Dissu se Žakhélesem.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.