Nostalgii necítím, staré písničky jsou dnes ještě aktuálnější, říká frontman Operators

18. červenec 2019

Kanadského hudebníka Dana Boecknera mohou znát hudební fanoušci především z kapely Wolf Parade, ale také z jeho staršího projektu Handsome Furs, ve kterém vystupoval ve dvojici se svou dnes už bývalou manželkou Alexei Perry. Neúnavný kytarista a nadšenec do modulárních syntezátorů už u nás zahrál několikrát, ale tentokrát sem přivezl svou další hudební sestavu, krautrockovým motorem poháněné trio Operators. To spolu s ním dotvářejí klávesistka Devojka a bubeník Sam Brown. 

V našem studiu živě předvedli, jak si spolu rozumí nový materiál i právě starší kousky z archivu Handsome Furs. V rámci jejich rozhlasového setu zazněla například písnička Memories of the Future, kde Dan přímo zpívá, že „nostalgie pro něj nikdy moc neznamenala“. Jak si pak vysvětluje ten paradox, kdy se s novou kapelou vrací k songům dávno minulým?

„Necítím žádnou nostalgii po době, kdy Handsome Furs ještě hráli, ale některé ty písničky jsou stále aktuální – dokonce možná aktuálnější, než když jsme je nahráli.“ Hlavním hybatelem nápadu se ke starému materiálu vrátit navíc nebyl sám Dan, ale jeho spoluhráčka Devojka. Ta zároveň přitakává, že jí přišel stále aktuální především materiál z desky Sound Kapital z roku 2011.

„Všichni tři víme, jak to s písničkami chodí, když se kapela, ve které vznikly, rozpadne,“ říká Kaliforňanka s kořeny v makedonském Skopje. „Ale říkala jsem Danovi, že to jsou přece pořád věci, které jsi napsal ty. A v novém politickém klimatu působí zcela současně.“ Zároveň však bylo potřeba nanovo připravit veškeré počítačové podklady, protože Dan původní soubory ztratil. „I tím jsem ho myslím povzbudila,“ pokračuje Devojka. „Navrhla jsem mu, že všechno připravím a naprogramuji všechny potřebné syntezátory, i když z původního vybavení Handsome Furs používáme už jenom jeden jediný. Díky tomu jsme do starých písniček otiskli nás jako Operators, takže z toho nejsou jen čistokrevné covery.“

Devojka se s Danem poznala v Kalifornii, ale společně teď tvoří v kanadském Montrealu, kde Dan – když tedy zrovna necestuje po své oblíbené východní Evropě – už řadu let bydlí. Jde opravdu o takový tavicí hudební kotlík, jak se může zdát skrze další slavné montrealské kapely typu Godspeed You! Black Emperor nebo Arcade Fire?

„Určitě ano,“ souhlasí Dan. „Po roce 2000 se do Montrealu začali stahovat umělci z celé Kanady, od hudebníků po výtvarníky, protože se tam dá žít docela levně a není problém sehnat prostory, kde se své tvorbě můžete věnovat a potkávat se tam s dalšími spřízněnými dušemi.“

Poslechněte si rozhovor s kapelou Operators a také tři písničky, které naživo zahráli v našem studiu.

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka