Nové album Sleepstep od Dashy Rush vám nedá spát

19. březen 2015

Donedávna především techno producentka Dasha Rush na své třetí řadovce (a zároveň první desce vydané u labelu Raster-Noton) dokazuje, že má rozhodně co nabídnout i mimo svět klubových rytmů. Od ponorného dub techna a temného, rituálního minimalu se na (s)novém albu Sleepstep s podtitulem Sonar Poems For My Sleepless Friends vydává do výrazně abstraktnějších zákoutí temného elektronického vesmíru.

Na svou předešlou tvorbu a dosavadní zvuk ale v žádném případě nezanevřela. Co se týče atmosféry, je to pořád ta stejná Dasha Rush z vlastního labelu Fullpanda Records, na kterém od začátku svého desetiletého působení na scéně vydala většinu nahrávek. Dusavé BPM okolo sto třiceti a často nekompromisní a ostré tracky s jasným cílem však tentokrát téměř kompletně vyměnila za emotivnější a rozvolněný přístup, experimentálními podklady počínaje a ambientními plochami konče. Vůbec poprvé taky ve velké míře nechává promluvit vlastní hlas – a to tak, že hned v několika případech by bylo možné bez zaváhání mluvit o zhudebněných básních (Dance with Edgar Poe, Scratching Your Surface, Life Time Poem).

Sleepstep je sonicky vybroušený release, na což jsme ostatně u značky Raster-Noton už zvyklí. To by samo o sobě na 70minutový náladotvorný soundtrack pro nespavce samozřejmě nestačilo a Dasha Rush to moc dobře ví. V celkem šestnácti skladbách tak kromě už zmíněného vlastního vokálu sáhne i po klasickém pianu a křehké, melancholické melodie s dubovými ozvěnami rozleptává vysoko- i nízkofrekvenčními tóny, syntezátorovým bubláním a různě modulovanými glitchy. Všechno vyjmenované do sebe navíc zapadá s raster-notonskou precizností, aniž by ovšem výsledek zněl jakkoliv svázaně, nebo dokonce upjatě.

Od leftfield minikompozic přes básnické monology a písňové momenty až po komplexnější zvukové koláže, Sleepstep je skvělým příkladem konceptuální desky, která dokonale funguje při kontinuálním poslechu, ale její jednotlivé části neztrácí nic ze své síly a naléhavosti ani při vytržení z kontextu. Dasha Rush si zjevně nechala na svém prvním albu vydaném někým jiným opravdu záležet – jinými slovy to znamená, že navzdory zamýšlenému účelu by byla věčná škoda u jeho poslechu usnout.

03341097.jpeg

Hodnocení: 85 %
Dasha Rush – Sleepstep – Sonar Poems For My Sleepless Friends (Raster-Noton, 2015)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.