NOVINKY: Carly Rae Jepsen se stýská po klucích z kapely a Gleb tráví léto v kufru auta

30. srpen 2020

Novinek, se kterými vstoupíme do začátku září, je tentokrát více než obvykle. Od The Killers a Deftones po to nejčerstvější od Gleba a Bílýho kluka a pak zase zpátky k devadesátkami inspirovanému indie rocku. Krajinou už pomalu vane chladný vítr a přináší k nám do rotace dvanáct nových kousků.

Thibault – Centrelink

Credits: Nicole Thibault
Label: Chapter Music
Album: Centrelink single

Australská kapela Minimum Chips v 90. letech předskakovala třeba takovým Stereolab, a tak není úplně překvapení, že nová skupina Thibault, kterou tvoří staří známí členové z devadesátek, operuje na podobném poli. Debutový singl Centrelink kombinuje to nejlepší z šedesátkové psychedelie a devadesátkového dream popu. Není to rozhodně nic objevného, ale atmosféru konce léta to vystihuje velmi příznačně.

 

Bright Eyes – Dance and Sing

Credits: Conor Oberst
Label: Dead Oceans
Album: Down In The Weeds, Where The World Once Was

Pražský koncert legendární americké indie kapely Bright Eyes v čele s Conorem Oberstem byl, stejně jako celé turné, přesunutý na příští rok, album Down In The Weeds, Where The World Once Was už ale vyšlo. Pro Bright Eyes znamená albový návrat po devíti letech a soudě podle prvních recenzí je to návrat více než povedený. Bright Eyes už sice nezní jako poctivé alt.country smíchané s emem, i jejich nový a o něco vyzrálejší zvuk ale stojí za pozornost. My si do rotace přidáváme skladbu Dance and Sing.

 

Thyla – Fade

Credits: Millie Duthie
Label: LAB Records
Album: Fade single

Brightonskou čtveřici Thyla mají hudební média v hledáčku už od loňské roku, kdy magazín Stereogum zařadil jejich debutové EP What's On Your Mind mezi nejlepší nahrávky roku. Skupina v čele se zpěvačkou Millie Duthie teď přidává další singl Fade, který stojí sympaticky rozkročený mezi skromným indiekytarovým soundem a rozmáchlým refrénem, který by se neztratil ani tzv. na stadionech.

 

Gleb – Zešlach Crunk

Credits: Gleb Veselov, Peter Bitter
Label: F*ck THEM
Album: Leto v kufri EP

Rok a pár měsíců po povedeném albu Gauč storytelling se slovenský rapper Gleb vrací s novým EPčkem. Jmenuje se Leto v kufri a znovu na něm kombinuje současný rap s odkazy na dávnější žánrovou historii. Singl Zešlach Crunk názvem odkazuje k atlantské hiphopové odnoži začátku nultých let, dojde ale i na výpůjčku od Wu-Tang Clan. Beat dostal na starost Glebův tradiční producent Komander Ground.

 

Carly Rae Jepsen – Me And The Boys In The Band

Credits: Carly Rae Jepsen, Jack Antonoff, Tavish Crowe, Jared Manerika, Nik Pesut
Label: Interscope
Album: –

Zpěvačce Carly Rae Jepsen se stýská po její koncertní skupině a „klukům v kapele“ věnovala nový singl Me And The Boys In The Band. Ten vychází půl roku po kolekci písní, které se nevešly na desku Dedication. Píseň vznikla ve spolupráci s producentem Jackem Antonoffem a sama Jepsen o ní říká: „Chybí mi cestování a koncertování a moji kamarádi z kapely, kteří se za ty roky stali mými adoptivními bratry.“ Muzikanti si alespoň zahráli v klipu.

 

Anderson.Paak – Cut Em In featuring Rick Ross

Credits: Brandon Anderson, C. Hollis, D. Corbett, N. Race, R. Martinez, W. Roberts II
Label: Ape Shit.
Album: Madden NFL 21

Počítačový simulátor amerického fotbalu Madden NFL 21 vychází i s novým původním soundtrackem, na kterém jsou ke slyšení třeba Anderson.Paak, Rick Ross, Big K.R.I.T., Denzel Curry nebo Smino. První dva jmenovaní se spojili u písně Cut Em In, kterou produkoval Hit-Boy. Pro zpěváka a multiinstrumentalistu Andersona.Paaka je to už třetí singlový počin tento rok. O pokračování desky Ventura, za kterou Paak dostal letos svoji první Grammy, ale zatím ani slovo.

 

Giudi – Flower & Snakes

Credits: Giudi
Label: Minimal Surface                                                                                                Album: GIUDI

Audiovizuální umělkyně Giudi o sobě dala letos vědět už třeba videosinglem Sleeping Boy, na kterém spolupracovala s Mejlou z Vypsané fiXy. Po atmosférické NoBody teď přichází s taneční synthwave novinkou Flower & Snakes. Obě by se měly objevit na připravovaném debutovém albu, které vyjde pod globálně fungujícím britským labelem Minimal Surface. Futu-retro videoklip obetkaný hady režíroval Martin Smékal a o kreativní supervizi se postaral Jakub Ra, se kterým zpěvačka spolupracovala už na klipech Visions a NoBody. S pomocí diverzitního castingu modelek z New Aliens Agency oslavuje feminitu dívek, ale také nebinárních a transgender osob.

 

The Lemon Twigs – No One Holds You Closer (Than The One You Haven't Met)

Credits: Brian D'Addario, Michael D'Addario
Label: 4AD                                                                                                              Album: Songs For The General Public

V sedmdesátkovém classic rocku bratrů D'Addariových, rodáků z Long Islandu, si kromě kapel Phoenix nebo Arctic Monkeys, pro které stihli předskakovat, našli zalíbení třeba Elton John nebo Flea z Red Hot Chili Peppers. Po konceptuálním albu o opičákovi vychovaném lidmi se na svojí třetí studiovce Songs For The General Public tematicky uvolňují a nasedají na vlnu rockového písničkářství zakořeněného v tradici 70. let minulého století.

 

The Killers – My Own Soul's Warning

Credits: Brandon Flowers
Label: Island Records                                                                                           Album: Imploding The Mirage

Šesté dlouhohrající album jedné z největších rockových kapel současnosti The Killers sice může na první pohled zapadat do současného trendu oživování osmdesátkového synthpopu a new wave, daleko více ale sází na tenký led arena rocku stejné éry. Rozmáchlý a kolosální zvuk, o který se produkčně postaral Jonathan Rado z Foxygen, tak odkazuje, hlavně v případě singlu My Own Soul's Warning, spíše na kultovní desky Bruce Springsteena, jehož přelomové album Born to Run právě shodou náhod oslavilo 45 let od svého vydání.

 

Bílej kluk – Okay Okay Okay

Credits: Michal Plodek
Label: BCAA System                                                                                                      Album: Cheat Codes

Pražský rapper a producent Bílej kluk během období karantény rozhodně nemarnil čas. Ať už se jednalo o klip ke skladbě Butterfly odkazující na devadesátkový hit od kapely Crazy Town, nebo o dubnový singl Sticky Icky. Zároveň se během jeho vydařené Karanténa Session pro Radio Wave ukázalo, že má v záloze mnohem více nových hitů. A ty nyní vydal na svém EP Cheat Codes, včetně skladby Okay Okay Okay, která putuje i k nám do rotace. Na sedmiskladbovém EP najdeme nejen produkce od jeho kolegy Bloodflowa, ale i narážku na další klasický devádesátkový obskurní hit.

Lido Pimienta – Te Queria

Credits: Lido Pimienta
Label: Anti                                                                                                          Album: Miss Colombia

První desku pro kolumbijsko-kanadskou zpěvačku Lido Pimienta vyrobil její bývalý manžel. O pár let a jeden rozvod později na autorské nahrávce Miss Colombia Pimienta, která v mezičase stihla vystudovat uměleckou kritiku, nedramaticky kombinuje energické latino se svěží elektronikou. Do rotace nasazujeme živelný track Te Queria, který prozáří zbytky vašich babo-letních dní.

 

Deftones – Ohms

Credits: Chino Moreno, Steph Carpenter, Abe Cunningham, Frank Delgado, Sergio Vega
Label: Reprise                                                                                                                Album: Ohms

Dvě dekády od desky White Pony, která navždy redefinovala zvuk alternativního metalu, ohlašuje kultovní a nestárnoucí pětice z kalifornského Sacramenta novou desku Ohms.
Už od prvního akordu nového singlu stejného jména je jasné, že Deftones neztratili nic ze své naléhavosti a invence, která je provází už od poloviny 90. let. A hlavně a především, že každá návštěva studia pro kapelu znamená další a další posouvání vlastní laťky do absolutně nečekaných a dechberoucích rovin.

Poslechněte si, které novinky doporučuje naše hudební redakce.

autoři: Judita Císařová , Jakub Kaifosz , Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.