NOVINKY: Charli XCX, Red Hearse, Stereolab a svěží soundtrack k letním roadtripům

29. červenec 2019

Na nově vydané desky je tenhle týden sice trochu okurková sezóna, zato co se nových singlů v našem playlistu týče, hit střídá hit. Takže stáhněte imaginární okénka vašeho silničního kola a vyrazte, kam jen vás vítr zavane.

Charli XCX & Christine & The Queens – Gone

Credits: Charlotte Aitchison, Jonnali Parmenius, Linus Wiklund, Héloise Letissier, Nicholas Petitfrerre
Label: Empire/Atlantic

Dlouho odkládané studiové album Charli XCX už má pevné datum vydání (polovina září) i nabitý tracklist. Po singlových kolaboracích s Troye Sivanem a Lizzo přichází třetí ochutnávka, na které se Charli XCX spojila s francouzskou zpěvačkou Christine and the Queens. Na Gone se také podílel její dvorní producent A. G. Cook z PC Music. Ještě dodejme, že Charli vystoupí 14. listopadu v Praze.

Hayley Kiyoko – I Wish

Credits: Hayley Kiyoko Alcroft 
Label: Empire/Atlantic

Herečka a zpěvačka Hayley Kiyoko vloni na jaře debutovala albem Expectations, pak se zase na chvíli vrátila k hraní – aktuálně ztvárnila hlavní roli v seriálu Five Points, který v srpnu čeká druhá série. Aktuální singl I Wish je ale důkazem, že pop nepověsila na hřebík. Píseň pokračuje v synthpopové euforii jejího debutu, Kiyoko si ji produkovala sama. To stejné se dá říct i o videoklipu, který Kiyoko režírovala a trochu předčasně v něm navozuje halloweenskou náladu. 

Red Hearse – Half Love

Credits: Mark Spear, Jack Antonoff, Sam Dew
Label: RCA

Pod jménem Red Hearse se skrývá trio vyhledávaných popových producentů. Jack Antonoff má za sebou desky s Taylor Swift, Lorde nebo St. Vincent, Sam Dew spolupracoval s Rihannou a Sounwave je zase dvorním producentem Kendricka Lamara. Z náhodného setkání vykrystalizovala pravidelná setkání v studiu, kde se zrodila celá deska Red Hearse. Half Love s osmdesátkovým feelingem je aktuálním singlem i s povedeným klipem, kde hraje Annie Clark alias St. Vincent. 

Ceremony – In the Spirit World Now

Credits: Andy Nelson, Ross Farar, Anthony Anzalado, Jake Casarotti, Justin Davis
Label: Relapse
Album: In The Spirit World Now

Kapela z kalifornského Rohnert Parku Ceremony udělala od svých začátků v roce 2005 až pozoruhodný žánrový oblouk. Od ceněného nebezpečného hardcore punku první nahrávky Violence Violence se před 4 lety vyloupli v tom nejlepším post-punkovém hávu s L-Shaped Man. Letos se hlásí o slovo znovu. Útěk ze stáje Matador k metalovému Relapse Records je doprovázen již pátou řadovou nahrávkou, která se objeví koncem srpna. A že nás opět Ceremony překvapí kotrmelcem, je jasné už z prvního singlu In the Spirit World Now, který i s jeho návykovými osmdesátkovými synťáky posíláme do naší rotace.   

Stereolab – Freestyle Dumpling

Credits: Laetitia Sadier, Joe Watson
Label: Warp
Album: Emperor Tomato Ketchup (Extended Edition)

Avantpopoví Strereolab jsou zpět! Tedy ne tak docela, ale po desetiletém období neaktivity kapely letos jedou turné po Evropě a rozhodli se remasterovat z původních pásek materiál z desky Emperor Tomato Ketchup a doplnit ho o další dobové bonusy. Ideální příležitost zaslat do rotace první vlaštovku z tohoto připravovaného staronového releasu v podobě skladby Freestyle Dumpling. 

Sandro Perri – Time (You Got Me)

Credits: Sandro Perri
Label: Constellation Records
Album: Soft Landing

Nenápadný experimentální kanadský hudebník Sandro Perri, spjatý s montrealským labelem vedeným post-rockovými giganty Godspeed You! Black Emperor, se vrací letos v září s novou nahrávkou. Soft Landing, minimálně podle pilotního singlu Time (You Got Me), zachycuje Perriho typické křehké a melancholické nálady a my se těšíme, až se zasníme s celou nahrávkou.

Joanna Sternberg – Step Away

Credits: Joanna Sternberg
Label: Team Love
Album: Then I Try Some More

„Těm věcem, co dělám, se dá říkat písničky, ale nemusí,“ píše Joanna Sternberg na svém bandcampu. Skromnost se sice cení, ale pokud je váš materiál krystalicky čistou nadčasovou písničkařinou nejhrubšího zrna, možná není tak úplně na místě. Then I Try Some More je totiž v tuhle chvíli bez diskuse jedním z nejnenápadnějších černých koní v dostihu o desku roku.

Mal Blum – See Me

Credits: Mal Blum
Label: Don Giovanni Records
Album: Pity Boy

Druhým zástupcem non-binary písničkaření v novinkách v našem playlistu je Mal Blum. Ač žánrově se od Joanny Sternberg snad nemůže ani víc lišit, power-popová vypalovačka nasáklá 90s pop punkem See Me sdílí se Step Away těžko napodobitelnou křehkost a opravdovost, stejně jako celé album Pity Boy.

 

Tony Molina – Separate Ways

Credits: Tony Molina
Label: Smoking Room
Album: Songs from San Mateo County

Pokud jste si někdy položili otázku, jak by to asi znělo, kdyby Alex Chilton nahrál na 4-track covery to nejlepší z Blue Album od Weezer, je Tony Molina doslovnou odpovědí. Zvuk z plechovky na fazole, sóla z pozdních sedmdesátek a čistě devadesátkový základ. Nula procent pozlátka, sto procent písničky.

 

Kubátko – Mám Tě

Credits: Jakub Holovský
Label: Beyond Belief

Jakub Holovský alias Kubatko se na domácí klubové scéně pohybuje už víc než deset let a za rok oslaví dekádu od průlomové desky Vzduchoplavec. Nikdy neměl problém s popem nebo vokály, což potvrzuje i jeho nejnovější singl Mám Tě, který kombinuje housový beat s chytlavým vokálem. Ten si tentokrát nazpíval Kubátko sám. Na kytaru hraje jeho korejský spolupracovník Jo Joonghyun. 

autoři: Judita Císařová , Jakub Kaifosz , Karel Veselý
Spustit audio