NOVINKY: Hlavně ať prší! Darren Hayman, Tricky, Fontaines D.C., Edúv Syn a další melancholici

22. červen 2020

Poslední várka červnových novinek je tu a tentokrát pěkně melancholicky posmutnělá – anebo v ní aspoň trochu prší. Závlaha před horkým létem.

Dirty Projectors – Inner World

Credits: David Longstreth, Felicia Douglass
Label: Domino Recording
Album: Flight Tower

David Longstreth, tvůrce amerického artpopového projektu Dirty Projectors, se letos rozhodl pro netradiční plán vydávání a vypouští do světa rovnou pětici kratších EP. Na každém z releasů se hlavních vokálů chopí jiný člen kapely. Ve skladbě Inner World, která je součástí minidesky Flight Tower, slyšíme klávesistku a perkusionistku Felicii Douglass.

Darren Hayman – I Love You, I Miss You, Come Back

Credits: Darren Hayman
Label: self-released
Album: Home Time

Anglický písničkář Darren Hayman patří do té řady autorů, kteří sice nejsou na očích úplně všem, oddaní fanoušci je ale nekriticky zbožňují. A oni se jim odvděčují: sám Hayman po rozpadu své předchozí kapely Hefner v roce 2002 vydal víc než dvacet desek plných svébytného lo-fi písničkářství. Podobně pokračuje i na aktuálním albu Home Time, ze kterého si do rotace vybíráme příjemně naivní skladbu I Love You, I Miss You, Come Back. Doporučujeme samozřejmě celou desku.

Club Intl – Crush

Credits: John Eatherly
Label: Italians Do It Better
Album: Crush single

Je jenom málo labelů, které mají tak specifický zvuk, že projekt z jejich stáje hned poznáte, i kdyby byl úplně nový. To je i případ značky Italians Do It Better a kapely Club Intl, za kterou stojí John Eatherly z dnes už neexistujících Public Access T.V. V debutovém singlu Crush slyšíme temný elektropop, jasně nasáklý vlivem 80. let, kterému ale nechybí aktuální fasáda. Tuhle kapelu se určitě vyplatí sledovat dál, my si zatím jejich debut posíláme do rotace.

Edúv Syn – Plakala

Credits: Matej Myslovič, Juraj Čaba
Label: Nemota Crew
Album: EP Plakala

Slovenský rapper Edúv Syn, v současnosti usazený v Praze, nelenil a po sérii různých skladeb, které vznikly během karanténních opatření a některé je i reflektují, si připravil před vydáním druhého alba EP Plakala. Na beatech se objevuje jeho dvorní spolupracovník Denis Bango aka Fvck Kvlt, není ale jediným. Melancholické skladby s řádně rurální tematikou, jak má tento trapový umělec inspirovaný kroji a slovenským folklorem ve zvyku, tak doplňují podmazy od Benjamina Vibes nebo Karla, známého z kolektivu Milion+ Entertainment. Ten stojí za beatem i ke skladbě Plakala, která putuje do naší rotace a kterou Edúv Syn vybavil psychedelickým nočním klipem.

Arre! Arre! – Make It Rain (SFP2)

Credits: Katja Nielsen
Label: PNKSLM
Album: Heavy Breathing EP

Arre! Arre! je čtveřice ze švédského Malmö, která se inspiruje v hnutí riot grrrls a zároveň buří jako břitva ostrý garage punk. Není se ani čemu divit, Malmö je tradičně spojováno s výkvětem švédské punkové scény. Arre! Arre! se na EP Heavy Breathing věnují feministickým tématům a především pokřivenému pohledu médií a společnosti.

Island Mint – Suburbs

Credits: Matyáš Adámek
Label: Hazy Days EP
Album: Sunstream Records

Za pseudonymem Island Mint stojí Matyáš Adámek, frontman kapely Humdrum Lighthouse. Ve své vlastní tvorbě kombinuje indie songwriting s prvky psychedelie 60. let. Debutové EP Hazy Days vznikalo ve spolupráci s producentem Mikulášem Roubíčkem a obsahuje pět písniček „o jednom nekonečném létě na přelomu dětství a dospělosti“. Nástrojové obsazení EP si Adámek s Roubíčkem rozdělili podle situace. EP vydává Adámek na vlastním labelu Sunstream Records. Na videoklipu k singlu Suburbs pak spolupracoval s filmmakery Ondřejem Hnilicou a Benjaminem Buttlerem.

Fontaines D.C. – I Don't Belong

Credits: Carlos O'Connell, Conor Curley, Conor Deegan, Grian Chatten, Tom Coll
Label: Partisan Records
Album: A Hero’s Death

Jedna z nejskloňovanějších kytarovek loňského roku, irští post-punkeři Fontaines D.C., si získala nejen naši přízeň již svým vystoupením na showcasovém festivalu Eurosonic Noorderslag, jejich debut Dogrel se totiž následně objevil na předních příčkách mnoha bilančních žebříčků. Fontaines D.C. na sebe ale nenechávají dlouho čekat. Na novince A Hero's Death, ze které vybíráme do rotace otvírák I Don't Belong, totiž zní jako kombinace toho nejlepšího z Joy Division a The Smiths. Album, které vyjde poslední den v červenci, tak zatím podle prvních dvou singlů vypadá zatraceně slibně.

Shamir – On My Own

Credits: Shamir Bailey
Label: Shamir
Album: –

Americký zpěvák Shamir si za poslední roky prošel zajímavou evolucí – od klubové hudby s příměsí diska k lo-fi indie popu. Ve stejném duchu se neslo jeho březnové album Cataclysm, na které navazuje novou skladbou On My Own. „Píseň jsem napsal vloni v létě po rozchodu, abych si připomněl, že ačkoliv je na houby se rozejít, alespoň jsem introvert. A vzhledem k pandemii se z On My Own stala náhodou také hymna karantény, obzvláště pro lidi, kteří žijí sami jako já.“ Singl doprovází video, které – jak jinak – vzniklo v domácí izolaci. Shamir aktuálně pracuje na nové desce s producentem Kylem Pulleym (Thin Lips).

Tricky – Fall Please feat. Marta

Credits: Marta Złakowska, Adrian Nicholas Matthews Thaws
Label: False Idols
Album: Fall To Pieces

V únoru uplynulo už čtvrtstoletí od Trickyho kultovní desky Maxinquaye. Triphopový věrozvěst je ale pořád aktivní. Na začátku srpna vydá své čtrnácté studiové album Fall To Pieces, ze kterého je venku první singl Fall Please. Zpívá v něm zpěvačka Marta (Złakowska) z Polska, kterou Tricky objevil vloni a poprvé se s ním objevila na kompilaci Test of Time. Ta vyšla na jeho labelu False Idols, kde se objeví i Fall To Pieces. Na něm Marta obstará všechny vokály, jen ve dvou skladbách zpívá Oh Land.

 

Anna Vaverková – Empty Phrases

Credits: Anna Vaverková, Jáchym Kovář
Label: Oddity Records
Album: 

Label Oddity Records byl zatím spojovaný hlavně s projektem JayRõ, který znáte z naší rotace. Novou akvizicí je zpěvačka Anna Vaverková, která je podobně jako JayRõ usazená v Berlíně. Singl Empty Phrases s ní natočil právě Yasha z JayRõ. V písni rekapituluje konverzace z večírků, které měly jediný cíl: sex. Všechny tyto prázdné fráze jí následující den připadly zcela bezúčelné. Vaverková účinkuje ještě jako klávesistka a zpěvačka v berlínské kapele The Flavians, která mimo jiné hrála minulý rok na Glastonbury.

Poslechněte si, které hudební novinky doporučuje naše hudební redakce.

autoři: Judita Císařová , Jakub Kaifosz , Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.