NOVINKY: Jested, Amnesia Scanner, Good Times Only, Janelle Monáe a další monády

2. květen 2018

Společně s Janelle Monáe oslavujeme pussy power, přihazujeme ještě jeden track ze skvělé desky Cardi B a ze Startéru přebíráme melancholickou lo-fi kytarovku Good Times Only. Další nálož novinek do rotace Radia Wave ale přináší třeba i norskou indie folkou zpěvačku Frøkedal nebo skvělou spolupráci experimentátorů Amnesia Scanner s producentkou Pan Daijing. A možná přijde i Kazatel.

Janelle Monáe – Pynk ft. Grimes
Credits: Janelle Monáe Robinson
Label: Bad Boy Records

Určitě nejdiskutovanější singl posledních dnů má na kontě americká future R&B zpěvačka Janelle Monáe, která k pilotnímu tracku chystané desky Dirty Computer z konce února přidává skladbu Pynk. Na ní hostuje kanadská zpěvačka Grimes, mluví se ale hlavně o videoklipu oslavujícím hlavně „pussy power“ a sexualitu obecně.

Frøkedal – I Don’t Care
Credits: Anne Lise Frøkedal
Label: Propeller Recordings

Norská indie folková písničkářka Frøkedal se usadila v našem playlistu už na začátku roku 2016, kdy vydala debutovou sólovou desku Hold On Dreamer plnou mandolín, houslí i dechů. Teď se vrací s chystanou druhou nahrávkou – první ochutnávka z alba How We Made It, které vyjde na konci srpna,  má podobu tzv. rozchodové písně příznačně nazvané I Don’t Care.

Good Times Only – Letní třešně bejvaj nejsladší
Credits: Filip Černý, Zdeněk Prokopec, Kryštof Volkman, Matěj Bouda
Label: self-released

Do denního proudu konečně putuje první skladba z letošního vydání talentové soutěže Startér. V té momentálně soutěží třeba i pražská lo-fi kytarovka Good Times Only. Jejich poeticky nazvanou skladbu Letní třešně bejvaj nejsladší najdeme na aktuálním EP Nedělní Luka. To si kapela vydala sama a celé si ho můžete poslechnout na Bandcampu.

Amnesia Scanner – AS Chaos ft. Pan Daijing
Credits: Ville Haimala, Martti Kalliala, Pan Daijing
Label: PAN

Německou experimentální dvojici Amnesia Scanner jsme mohli vidět třeba na předloňském vydání festivalu Lunchmeat – a jejich syntetické výboje spojené se stroboskopickými efekty daly dohromady jeden z nejlepších setů. Ke dvojici se teď na aktuálním singlu přidává čínská producentka a zpěvačka Pan Daijing. Výsledek je chaotický, neurotický, ale strhující.

Cardi B – I Like It
Credits: Belcalis Almanzar
Label: Atlantic Records

Rapovou královnu Cardi B a její skvělé album Invasion Of Privacy jsme vyčerpávajícím způsobem probrali v rubrice Deska týdne. Album je to ale natolik povedené a důležité, že si zaslouží minimálně dva tracky ve vysílání. Ke spolupráci Cardi B a Migos v podobě tracku Drip tak teď přidáváme ještě skladbu I Like It.

Jested – Tribute To Le Corbusier
Credits: Tomáš Severa, Petr Wagner, Klára Wagnerová
Label: Červený kůň

Kapela Jested vznikla původně jako one man projekt Tomáše Severy a před několika lety se mihla i ve Startéru. V nové inkarnaci aktuálně vydává debutové album Soundtrack 0, na kterém se podílel Tomáš Neuwerth nebo zpěvačka Ira Mimosa. Ve dvou písních hostuje i zpívající kazatel Petr Wagner, kterého můžete kromě našeho pořadu Hergot! znát třeba i z kapely Goro. Do rotace putuje skladba Tribute To Le Corbusier, celé album si můžete za dobrovolný poplatek stáhnout z Bandcampu. Na podzim navíc vyjde i vinylová verze.

Audiobooks – Kars
Credits: Evangeline Ling, David Wrench
Label: Heavenly Recordings

The Books bylo americké experimentální duo, které produkovalo dadaistický elektronický folk plný samplů a žánrových odboček a Audiobooks jsou na tom vlastně docela podobně. Debutující dvojice, která aktuálně vydala EP Gothenburg, míchá synth pop se zpěvem podobným recitaci a v tom správném poměru kombinuje chaos, chytlavost, taneční rytmy i ztřeštěnost. Do rotace putuje jejich track Kars.

Lykke Li – Hard Rain
Credits: Li Zachrisson, Rostam Batmanglij
Label: Atlantic

Švédská hudebnice Lykke Li vydává 6. června své čtvrté studiové album nazvané So Sad So Sexy, které tento týden uvádí dva nové singly. Deep End natočila ve spolupráci s producenty Kanye Westa a Franka Oceana, nás ale mnohem víc zaujal Hard Rain, na němž spolupracoval Rostam (ex-Vampire Weekend), jehož vokál je ve skladbě také slyšet. Zmíněný track bude desku otevírat a nepochybně se dočkáme i dalších zajímavých hostů. 

Let’s Eat Grandma – It’s Not Just Me
Credits: Rosa Walton, Jenny Hollingworth
Label: Transgressive

Anglické dívčí duo Let’s Eat Grandma zbrojí na svoji druhou studiovou desku I’m All Ears, kterou vydávají na konci června na značce Transgressive. Nový klipový singl It's Not Just Me těží stejně jako první singl Hot Pink ze spolupráce s producentkou SOPHIE, na finální podobě tracku se podílel i Faris Badwan z The Horrors.

Rutka Laskier – Na cestách
Credits: Vítek Chaloupecký, Pavel Novotný, Pavel Sikora, Jan Rehák, Tomáš Gardoň
Label: Happy Mutant

Brněnsko-znojemská posthardcoreová kapela Rutka Laskier se vrací se svým prvním dlouhohrajícím albem. Protiklady vyjdou ve čtvrtek 27. dubna na jejich vlastní značce Happy Mutant. Natáčelo se v jejich zkušebně, o master desky se postaral Jack Shirley z amerického studia Atomic Garden. Z alba si vybíráme skladbu Na cestách.

autoři: Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.