Novinky Radia Wave: 21. týden

22. květen 2012

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 21. týden roku 2012.

HEALTH – Tears
Credits: Benjamin Jared Miller, Jake Duzsik, John Famiglietti, Jupiter Keyes
Label: Rockstar
Losangeleská noise-rocková smečka HEALTH se po třech letech, jež uběhly od vydání jejich desky Get Color, připomíná soundtrackem k počítačové hře Max Payne 3. Zda si kapela ve zdraví poradila s extrémně násilným naturelem vizuálně strhující hry, můžete posoudit podle skladby Tears, kterou jsme si vybrali do našeho playlistu.

Serengeti – Amnesia
Credits: David Cohn
Label: Anticon
Chicagský producent a nezaměnitelný rapper David Cohn alias Serengeti rozhodně nezahálí: nedávno si tenhle rapový exot nasadil falešné retro kníry a rozehrál příběh svého alter ega – pivaře a sportovního fanouška po čtyřicítce jménem Kenny Dennis, kterému také vydal na Anticonu celé EP plné špinavých groovů a sportovních samplů. Před nedávnem jsme si rovněž nasazovali track z jeho společného avantgardního EP se Sufjanem Stevensem a producentem Son Lux. 31. července už ale Serengeti vydá své regulérní dlouhohrající album s názvem C.A.R., na kterém budou hostovat mj. Jel, Yoni Wolf z projektu Why? nebo Odd Nosdam a z něhož vám teď nabízíme track Amnesia.

MS MR – Hurricane
Credits: MS MR
Label: Iamsound/Chess Club
O newyorském duu MS MR se toho momentálně moc neví, ale jedna věc je při poslechu jejich nakažlivého popového melodramu Hurricane jasná: estetika (zejména první poloviny) 90. let zažívá v některých koutech planety docela slušný comeback. Loni v červnu tahle dvojice nadchla svým EPčkem Ghost City USA, jemuž vévodily chytlavé vokální linky, přiměřeně ztrápené texty, výrazné bicí a orchestrální aranže. Skladba Hurricane potvrzuje, že v kategorii chytrého „našpuleného“ popu vyrostla dámám, jako jsou Florence Welch či Lana Del Rey, nezanedbatelná konkurence.

Yeasayer – Henrietta
Credits: Chris Keating, Ira Wolf Tuton, Anand Wilder
Label: Secretly Canadian
V minulém roce si brooklynští Yeasayer dali pauzu: nekoncertovali, nevydali žádnou nahrávku, zkrátka aktivně odpočívali. To se ale v těchto dnech mění. Na podzim by tihle experimentální popaři měli přispěchat s třetí řadovou deskou a během prázdnin tracky z ní otestovat na koncertech (prozatím pouze ve Spojených státech). Prvním singlem z připravovaného alba je skladba jménem Henrietta.

02121031.jpeg

The Child of Lov – Heal
Credits: The Child of Lov
Label: self-released
Identita kapely The Child of Lov zůstává prozatím rovněž tajemstvím, jejich první veřejně distribuovaný song ale rozhodně nelze nechat bez povšimnutí. Povedená skladba Heal pozoruhodně vystupuje z klasického indie-rockového kánonu a bude mít léčivé účinky především na vyznavače soulových beatů, funkových rifů a emotivního falzetu.

The Interest Group – The Boys and the Girls
Credits: Yohsuke Araki
Label: self-released
Filadelfská hudební scéna možná nemá tak skvělý zvuk jako ta brooklynská, nicméně tamní kapely rozhodně mají na to, zúročit svůj lokální úspěch i za hranicemi domovského města. Mezi ně patří i formace Bananas Symphony či (bohužel nedávno rozpadlí) Blackhawks, které spojuje jméno jejich japonského frontmana Yohsuke Arakiho. Ten nyní založil nový projekt s příznačným názvem The Interest Group, která si – soudě dle prvního songu The Boys and Girls – bude libovat v surf-rockovém retro zvuku.

PzH – Děti
Credits: Mojmír Měchura, Eva Jaroňová, Pavla Kantorová, Petr Šprincl, Matyáš Dlab
Label: SM Records
Pod grafickým logem, jehož přepis obsahuje slova, jež nelze ve veřejnoprávním rozhlase vyslovit, se skrývá audiovizuální seskupení z okruhu brněnské FaVU, které se zhlédlo v mrazivých rytmech i atmosféře zámořského witch housu. PzH vznikli v roce 2008, výrazně o sobě ale dávají vědět teprve poslední rok. Dělali společnost na turné slezským I love 69 Popgeju a na počátku května předskakovali v MeetFactory americkému projektu Com Truise. V té době už byla na světě jejich debutová nahrávka nazvaná Doom na kraji lesa, která na CD vyšla v stylovém počtu 666 kusů; my si z ní do vysílání nasazujeme skladbu Děti.

02563143.jpeg

Guido Möbius – All Around Me
Credits: Guido Möbius, Kiki Bohemia
Label: Karaoke Kalk
Ještě před pěti lety byl Berlíňan Guido Möbius jednou z mnoha součástek místního indie kvasu – tak trochu melancholický písničkář, který se nebojí elektroniky a rád jezdí na dovolenou do vzdálených destinací. Jeho třetí deska Gebirge ovšem zaujala větší energičností, objevily se na ní desítky dalších vlivů a nástrojů a posunula Guida na současnou avantgardní špičku. Jeho nová deska Spirituals se sice zabývá rozličnými duchovními směry, nečekejte ale žádnou new age selanku: Möebius znovu rozjel ohňostroj asociací, který odpálil názorným otvírákem All Around Me.

Doldrums – Jump Up
Credits: Airick Woodhead
Label: Souterrain Transmissions
Pod jménem Doldrums se skrývá dvaadvacetiletý montrealský producent Airick Woodhead, který čerstvě podepsal smlouvu u labelu Souterrain Transmissions. Na začátku června na něm vydá svoje vinylové EP Egypt, ze kterého po titulní skladbě vypouští druhou ochutnávku – track s názvem Jump Up. Talentovaného producenta, který se vyžívá v propojování popových melodií a divných, zdánlivě defektních rytmů, si na své aktuální turné po Evropě pozvala i zpěvačka Grimes.

Orcas – Until Then (Broadcast Cover)
Credits: Benoit Pioulard, Rafael Anton Irisarri, Trish Keenan, James Cargill
Label: Morr Music
V projektu Orcas se potkali americký lo-fi písničkář Benoit Pioulard a ambientní skladatel Rafael Anton Irisarri známý také jako The Sight Below. Ačkoliv první vydává na Kranky a druhý na Ghostly International, jejich bezejmenný debut se objevuje na německé značce Morr Music. Jednou z prvních skladeb, která vznikla z jejich kolaborace, byla delikátní coververze skladby Until Then z repertoáru skupiny Broadcast (přesněji z jejich desky The Noise Made by People vydané v roce 2000). Píseň z desky Orcas je samozřejmě také poctou zpěvačce Broadcast Trish Keenanové, která vloni v lednu podlehla zápalu plic. Orcas se představí 18. června v Paláci Akropolis, a to se sólovým i společným materiálem.

02635660.jpeg
Spustit audio