Novinky Radia Wave: 33. týden

14. srpen 2012

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 33. týden.

K.Flay – Rest Your Mind ft. Felix CartalCredits: Kristine Flaherty, Taelor DeitcherLabel: K.FlayKdo by čekal, že nejnovější hiphopový objev bude slečna s akademickým titulem z psychologie a sociologie na kalifornské Stanford University? Kristine Flaherty alias K.Flay vyrostla v Chicagu, její kariéra ale odstartovala až ve slunné Kalifornii, kde ještě za studií vydala přes MySpace svůj debut. Za svoje vzory považuje Missy Elliott a Lauryn Hill, ale také Fionu Apple a Liz Phair, což říká hodně také o její hudbě, která se pohybuje na trajektorii mezi rapem a indie rockem. Výletem do nového teritoria je novinka Rest Your Mind, kterou nabízí zdarma ke stažení ze svého webu. O instrumentální podklad se totiž postaral vancouverský producent Taelor Deitcher alias Felix Cartal, který dělá taneční hudbu – má za sebou dvě dlouhohrající desky a nespočet remixů třeba pro MSTRKRFT nebo Vitalic.

Hooray For Earth – Never Credits: Joseph Ciampini, Noel Heroux, Christopher PrincipeLabel: Dovecote O brooklynské formaci Hooray For Earth, která je sdružená okolo Noela Herouxe, nebylo slyšet celý rok, tedy přesně dobu, která uplynula od vydání jejich oceňované desky True Loves. Ticho je ale u konce – skupina, která produkuje euforický elektronický pop, chystá u labelu Dovecote vydání nového singlu a skladba Never na něj má nalákat. Ke slyšení je opět uvolněný vokál, pořádná porce hudebního entuziasmu a hlavně chytlavá melodie.

Martial Canterel – Kiev ParkCredit: Sean McBrideLabel: XantenUž jen pár dní zbývá do pražského koncertu jednočlenného projektu Martial Canterel. Američan Sean McBride se po tři čtvrtě roce vrací na místo činu, to znamená do klubu K4, tentokrát ne jako polovina slavných coldwave revivalistů Xeno & Oaklander, ale se svým sólovým projektem, který vydává zbrusu nové Empire EP. Pokud ho chcete vlastnit, budete muset vyrazit na koncert, nikde jinde totiž autor kolekci prodávat nehodlá. Zda se jedná o dobrý nápad, vám napoví skladba Kiev Park, která si našla místo i na čerstvé kompilaci Death # Disco vol. II.

02697826.jpeg

Petite Noir – Till We GhostsCredit: Yannick IlungaLabel: Bad LifeJižní Afrika se znovu hlásí o slovo. Tentokrát prostřednictvím talentovaného skladatele a zpěváka Yannicka Ilungu, který se schoval za umělecký pseudonym Petite Noir. Jeho úplně první singl Till We Ghosts zní, jako byste vypustili do jihoafrické buše Davida Gahana z Depeche Mode a on začal tvořit temnější pop se silně etnickým podtónem. Velmi zajímavý track je předzvěstí věcí příštích. V polovině září chystá label Bad Life umělci první koncert na britských ostrovech a pak se máme prý těšit na debutovou desku.

Monikino Kino – Sedím domaCredits: Petr Marek, Monika MidriakováLabel: Monikino KinoMonikino Kino = Monika Midriaková + Petr Marek/Midi Lidi. Díky této rovnici víme o nové dvojici na domácí scéně všechno. Analogová elektronika a zamyšlený slovenský text zpěvačky Moniky Midriakové je klidnější protiváhou střelených Midi Lidi. Kousek Sedím doma je už třetím singlem projektu, u kterého zatím není jasné, zda se jedná o nárazové setkání, nebo aktivitu, která bude mít dlouhodobější trvání.

Matmos – Very Large Green Triangles (Edit)Credits: M.C. Schmidt, Drew DanielLabel: Thrill JockeyPokud nepočítáme společné EP s avantgardním projektem So Percussion, nebylo už o baltimorských mistrech bláznivých samplů Matmos slyšet dobré čtyři roky. Teď se ale M.C. Schmidt a Drew Daniel vrací s čerstvou nahrávkou, která naváže na jejich poslední album Supreme Balloon z roku 2008. Místo dlouhohrajícího formátu ale zvolili jen rozsah EPčka, které ponese jméno The Ganzefeld a vyjde 16. října na Thrill Jockey. Nová kolekce skladeb je prý zasvěcená tématu telepatických experimentů a skladba Very Large Green Triangles je první ochutnávkou.

00715883.jpeg

Jon Spencer Blues Explosion – Black MoldCredits: Jon Spencer, Judah Bauer, Russell SiminsLabel: Bronze RatPo roce se legendární Jon Spencer Blues Explosion vrací znovu do Prahy. Začátkem prosince zahraje v pražském Paláci Akropolis mimo osvědčených, hrubozrnně bluesových trvalek i ukázky z letošní dlouhohrající novinky Meat & Bones. Kapela z ní sama hrdě uvolnila volně ke stažení první singl Black Mold, aby tím dala jasně najevo, že v táboře Jona Spencera a spol. k žádnému vyměknutí nedochází.

Blonde Summer – Slow Days Fast CompanyCredits: Chris PopeLabel: Blonde SummerI když kalifornská čtveřice Blonde Summer hraje už nějaký ten pátek a před dvěma roky se snažila zaujmout svou albovou prvotinou, sladké plody jejich indie rock začíná sklízet až v souvislosti s letošním následovníkem Slow Daze. Dobíhající prázdniny ještě nakopneme surfrockovým singlem Slow Days Fast Company.

dEUS – Quatre MainsCredits: Tom Barman, Klaas Janzoons, Stéphane Misseghers, Mauro Pawlowksi and Alan Gevaert.Label: Play it Again Sam rec.Hudební redaktor Pavel Zelinka nové album Belgičanů dEUS prohlásil za uspěchané. Přesto z kolekce Following Sea vysoko vyzdvihl úvodní skladbu Quatre Mains, která je vůbec první francouzsky zpívanou položkou v rozsáhlé diskografii pětice. Navíc ke skladbě vznikl elektrizující videoklip, takže o nasazení této novinky, i přes hendikep zbytku desky, nakonec nebylo pochyb.

02574631.jpeg

Jens Lekman – Become Someone Else'sCredits: Jens LekmanLabel: Secretly CanadianNová deska švédského písničkáře Jense Lekmana I Know What Love Isn't se v něčem liší od svých předchůdců – Lekman má za sebou rozchod s dlouholetou partnerkou a tahle událost významně poznamenala i jeho písně. Zkrotil svůj proslulý sarkasmus, ubral nadhledu a přidal emocí. Přesto v jeho podání nejde o žádné bolestínství – nejlepším důkazem toho, že je Jens stále ve formě, může být skladba Become Someone Else's.

Thee Oh Sees – Flood's New LightCredits: John DwyerLabel: In The Red rec.Je to až k neuvěření, ale každé ze čtrnácti alb pětice Thee Oh Sees dokázalo posluchače překvapit. Letošní novinka Putrifiers II. například přináší po letech garážového lo-fi rockování do soundu formace nečekané pročištění zvuku, které má za následek nečekaný zájem o skvadru Johna Dwyera. Kapela ruch sama přiživuje letošním koncertním rozšířením o kytaristu a zpěváka Ty Segalla, jemuž jsme se nedávno věnovali samostatně v souvislosti s vydáním alba Slaughterhouse. Přímočará indierockové razítko Thee Oh Sees s vročením 2012 ponese ve vysílání Radia Wave název Flood's New Light.

Moon Duo – SleepwalkerCredits: Ripley Johnson, Sanae YamadaLabel: Sacred Bones rec.Ripley Johnson se chová k oběma svým projektům – Wooden Shjips i Moon Duo – spravedlivě. Po velké desce jeho první kapely teď přišel čas na spolupráci se Sanae Yamadou, která vyústila v připravované nové album Circles. To vyjde na labelu Sacred Bones rec. začátkem října, ale už teď je podle prvního singlu Sleepwalker jasné, že budeme mít co do činění s nátlakovým a hlučným psychedelickým rockem v typickém, uhrančivě minimalistickém podání.

02101988.jpeg
autoři: Karel Veselý , Pavel Zelinka , Jiří Špičák
Spustit audio