NOVINKY: Rae Sremmurd, Lightning Glove, Yayoyanoh, Rachel Foxx

19. březen 2018

Z dalšího rance hudebních novinek na Radiu Wave vyčuhuje hlavně smrtící nový singl dvojice Rae Sremmurd nebo další skladba z alba American Utopia od Davida Byrnea. Chytáme ale i tzv. menší ryby - nováčka u londýnského labelu Bala Club který si říká Yayoyanoh, novinku od pražských Lightning Glove nebo naději anglického indie popu Pale Waves.

Yayoyanoh - Teletubby
Credits: Yayoyanoh
Label: Bala Club

Londýnský label Bala Club už se v playlistu Radia Wave usadil díky zpěvákovi Ulimu K nebo producentovi jménem Endgame. Teď přidáváme další jméno, nováčka sestavy vystupujícího pod jménem Yayoyanoh. Rapper a zpěvák původem z Watfordu aktuálně vydal u Bala Clubu šestitrackové EP, na kterém hostuje třeba i Yung Lean. Do naší rotace ale putuje skladba Teletubby.

Rodney Cromwell - Comrades
Credits: Rodney Cromwell
Label: Happy Robots Records

Když anglický zpěvák a producent Rodney Cromwell v roce 2015 vydal svoji debutovou desku, dostalo se mu srovnání třeba s Kraftwerk nebo retro elektronikou vydávanou na labelu Ghost Box. A podobně melancholické estetiky se drží i teď. Jeho aktuální singl Comrades propaguje chystané EP Rodney’s English Disco a kromě lahodně nostalgické melodie je samozřejmě opatřené i zurčením synťáků. 

David Byrne - Gasoline And Dirty Sheets
Credits: David Byrne
Label: Nonesuch

První sólovka po čtrnácti letech a taky pompézní turné, v rámci kterého se v červnu zastaví i v Praze. David Byrne z legendárních Talking Heads má v roce 2018 hodně práce. Album American Utopia jsme probírali v rubrice Deska týdne a už nějaký týden otáčíme pilotní singl Everybody’s Coming To My House. K první skladbě teď přidáváme druhou hitovku Gasoline And Dirty Sheets. 

Virginia Wing - The Second Shift
Credits: Alice Merida Richards
Label: Fire Records

Londýnská kapela Virginia Wing v čele se zpěvačkou Alice Richards dělá pop, jejich chytlavé melodie jsou ale poseté drobnými experimentálními aranžemi. Díky téhle strategii tak připomínají třeba Broadcast nebo Stereolab. Kapela upsaná labelu Fire Records momentálně chystá svoje třetí album Ecstatic Arrow a jako pilotní singl vypuští do světa skladbu The Second Shigt. V té se mihne i saxofon. 

Pale Waves - New Year's Eve
Credits: Heather Baron-Gracie, Ciara Doran, Hugo Silvani, Charlie Wood
Label: Dirty Hit

Anglické indiepopové kapele z Manchesteru Pale Waves by měl patřit rok 2018. Alespoň si to myslí anketa BBC Sound of 2018 i ocenění NME Awards. V únoru vydali Pale Waves debutové EPčko All the Things I Never Said, za které sklidili kladné recenze a aktuálně vychází i na vinylu. Melancholická skladba New Year's Eve je obdařená patřičně náladovým klipem. 

Rae Sremmurd - Powerglide ft. Juicy J
Credits: Jordan Michael Houston, Khalif Malik Ibn Shaman Brown, Aaquil Iben Shamon Brown 
Label: Ear Drummers / Interscope

Ne jednu ani dvě, ale hned tři nové desky chystá atlantské rapové duo Rae Sremmurd. Chystané trojalbum SR3MM bude kolekcí jedné společné desky a dvou sólovek Swaecation a Jxmtroduction, které natočili bráchové Swae Lee a Slim Jxmmi. Electrem šmrncnutá skladba Powerglide je aktuálním singlem a hostuje na ní jižanský klasik Juicy J, zakladatel Three 6 Mafia. Skladba zatím doputovala na číslo 76 amerického žebříčku.

Rachel Foxx - Mistress ft. Don-E
Credits: Rachel Foxx
Label: Infinity

Londýnská zpěvačka Rachel Foxx je dalším dítětem tavícího kotle britské metropole, v němž se míchají zvuky R&B, dancehallu nebo afrobeatu. Skladba Mistress je z jejího chystaného EPčka Flame a hostuje na ní i maskovaný londýnský MC Don-E. "Napsala jsem Mistress pro všechny holky, je to o tom jak se cítit sebevědomě, sexy a svobodně."

Lightning Glove - Necropolis
Credits: Jan Bělíček, Ondřej Bělíček, Ondřej Parus
Label: NONA

Očekávaná deska post-raveových Lightning Gloves se jmenuje Irrelevant Dreams – podle slov zpěváka Honzy Bělíčka nenaplněné touhy hudebníků ze střední Evropy, kteří se chtějí napojit na globální scény, ale realita jejich každodenního života jim to nedovolí. Úvodní singl Necropolis je ovlivněný footworkem a BPM kmitá kolem 160. Deska se může pyšnit jednou hvězdnou spoluprací. Masteroval ji berlínský zvukový mág Rashad Becker z labelu PAN a měla by vyjít v březnu u brněnských Nona Records.

Hank Wood and the Hammerheads - Love Is A Cold White Tile
Credits: Logan Montana, Emil Bognar Nasdor, Hank Wood 
Label: Toxic State Records

Punková kapela Hank Wood and the Hammerheads je na newyorské undergroundové scéně (a daleko mimo ni) známá pro své živelné koncerty. Skupina, kde se potkali současní nebo minulí členové kapel Crazy Spirit, Barbed Wire a Cheena, funguje někdy od roku 2010 a nevydává desky zase tak často, poslední Stay Home!! vyšlo před čtyřmi lety. Navázali na něj až letos vinylem. Hank Wood and the Hammerheads hrají syrový garážový rock, který je rychlý skoro jako hardcore punk - a netradičně tu zní kravské zvonce nebo klávesy. 

King Tuff - Raindrop Blue
Credits: Kyle Thomas
Label: Sub Pop

Hrdina garážového rocku Kyle Thomas alias King Tuff chystá novou desku s názvem The Other, už 13. dubna vyjde u seattleského vydavatelství Sub Pop. Podle dostupných informací mu s ní pomáhala jména Ty Segal nebo písničkářka Jenny Lewis. The Other vychází 4 roky po poslední desce Black Moon Spell, první singly Psycho Star a Raindrop Blue prozrazují vřelejší zvuk a věští víc funku, jak se tu ozývá saxofon a rozverná basa. Do playlistu Radia Wave si nasazujeme druhý zmíněný song, se kterým King Tuff zve na projíždku svým oblíbeným vozem.

autoři: Jiří Špičák , Miloš Hroch , Karel Veselý
Spustit audio