NOVINKY: Vampire Weekend, Lauran Hibberd a březnová kytarová hegemonie

4. březen 2019

Nestává se úplně často, že by novinkám v playlistu Radia Wave vévodily kytary. První březnový týden ovšem přinesl tolik výjimečné kytarové ekvilibristiky, od jemných tónů Aldou Harding až po post-punk Desperate Journalist, že to prostě nešlo jinak.

Desperate Journalist – Satellite

Credits: Jo Beven
Label: self-released
Album: In Search of the Miraculous

Nová deska Desperate Journalist se sice jmenuje In Search of the Miraculous, severolondýnská post-punková kapela už ale svůj recept na zázračné songy dávno našla. Od debutu z roku 2014 se skupina v čele se zpěvačkou Jo Beven drží rozmáchlých osmdesátkových kytar přelévajících se do mohutných refrénů. Jsou v tom slyšet třeba raní U2 nebo The Smiths – právě jejich sound nejvíc evokuje singl Satellite, který putuje do naší rotace.

Hand Habits – What Lovers Do

Credits: Meg Duffy
Label: Saddle Creek
Album: Placeholder

Nenápadná písničkářka Meg Duffy vydala svůj debut v roce 2017 a její první deska pod pseudonymem Hand Habits způsobila v kruzích indiefolkového písničkářství malý poprask. Druhé album už je napjatě očekávanou událostí – a soudě podle singlu What Lovers Do se opět dočká pochvalných reakcí. Deska Placeholder, která vznikala během ničivých požárů v Kalifornii, samozřejmě vypráví o vztazích a vyjde prvního března. Jako předvoj Hand Habits vypustila (jak jinak než) melancholický singl What Lovers Do.

Cherushii & Maria Minerva – Out By Myself

Credits: Chelsea Faith, Maria Minerva
Label: 100% Silk
Album: Cherushii & Maria Minerva

Tragický požár umělecké kolonie v Oaklandu, při kterém zemřelo 36 hudebníků a umělců, se v roce 2016 probíral i v českých médiích. Jednou ze zemřelých byla producentka Chelsea Faith, která krátce před smrtí pracovala na společné desce s estonskou zpěvačkou Marií Minervou. Posmrtné album teď po více než dvou letech konečně vychází a zvukově se drží toho, co hudebníci sdružení kolem labelu 100% Silk produkují nejčastěji, tedy lo-fi house a zasněný elektronický pop.

Tommy Genesis – I’m Yours

Credits: Genesis Yasmine Mohanraj, Jeff Gitelman, Chuck Inglish
Label: Downtown Records
Album: samostatný singl

Kanadská rapperka Tommy Genesis vydala vloni v listopadu svoji debutovou desku, rychle se ale zase hlásí o slovo dalším singlem. I’m Yours byla první nahraná skladba ze session k nové desce, do finálního tracklistu se ale nevešla. Podle Genesis ji inspiroval její otec, který jí nakázal, že jestli chce, aby písně poslouchala i její mladší sestra, nesmí v nich být žádná sprostá slova.

Tierra Whack – Only Child

Credits: Tierra Whack, Nick Verruto, KVYREN
Label: Interscope Records & Universal Music Group
Album: samostatný singl

Filadelfská zpěvačka a umělkyně Tierra Whack se vloni proslavila vizuálním albem Whack World s patnácti minutovými písněmi. Že její hudba může fungovat i v delší stopáži a bez působivých klipů, potvrzuje novinka Only Child – první nový materiál od Whack World. V čtyřminutové písni střídavě zpívá a rapuje, o produkci se postaral její stálý spolupracovník Nick Verruto.

Vampire Weekend – Harmony Hall

Credits: Ariel Rechtshaid, Ezra Koenig, Rostam Batmanglij
Label: Spring Songs / Sony
Album: Father of the Bride

Šest let museli fanoušci Vampire Weekend čekat na nové album, newyorské indiepopové kvarteto v mezičase opustil Rostam Batmanglij a je z nich tedy jen trio. Nová deska nazvaná Father of the Bride je ale už hotová a vyjde letos na jaře. První singl Harmony Hall cituje z jednoho textu třetí desky, náladou ale navazuje na uvolněnou atmosféru debutu, kritika mluví o inspiraci Paulem Simonem. Píseň čerstvě dostala i klipovou podobu, v níž se objevují i jejich hudební parťáci Dev Hynes či Danielle Haim.

Empath – Soft Shape

Credits: Catherine Elicson, Garett Koloski, Emily Shanahan, Randall Coon
Label: Get Better
Album: Active Listening: Night on Earth  

Homeopatický noise-punk určený pro všechny citlivé duše? I tak by se dala popsat hudba filadelfské čtveřice Empath, která na sebe upozornila loni povedeným EPčkem. Na letošní duben ohlásili debutovou desku, která ponese název Active Listening: Night on Earth, a jedno už je předem jasné – hlučná, brutální ozdravovna bude rozhodně místem, kam se budeme všichni rádi vracet. Do rotace putuje singl Soft Shape, odehrávající se v domě hrůzy plném starých panenek.

Pottery – Lady Solinas

Credits: Tom Gould, Paul Jacobs, Jacob Shepansky, Peter Baylis, Austin Boylan
Label: Partisan Records
Album: No.1

Valerie Solanas, radikální feministka, autorka známého feministického SCUM manifestu z roku 1967, proslula také svým nevydařeným pokusem o vraždu umělce Andyho Warhola. A nyní se stala inspirací pro čtveřici z kanadského Montrealu. Pottery mixují garage rock i post-punk v duchu svých krajanů Ought a na květen chystají debutovou desku. Ve skladbě Lady Solinas reflektují vášnivost umělců a zápal pro věc a jak to celé může poškodit jejich duševní stav. A i když je poselství textu vážné, přistupují k problematice hravou, až komediální cestou.

Iggy Mayerov – Ride

Credits: Tereza Dusilová
Label: self-released
Album: samostatný singl

Mladá pražská kapela, která bodovala v minulém ročníku naší hitparády neobjevených Startér, nechala svou původně shoegazovou žánrovou nálepku v prachu za sebou a hlásí se o slovo s libozvučným dreampopovým singlem Ride. Přímočařejší zvuk Iggy Mayerov vyloženě prospívá, takže nezbývá než se těšit, s čím Iggy Mayerov přijdou příště.

Aldous Harding – The Barrel

Credits: Hannah Harding
Label: 4AD
Album: Designer

Charakterizovat tvorbu novozélandské divy Aldous Harding je celkem tvrdý oříšek. Co se chvíli jeví jako čiré folkové písničkářství, se během minuty mění v divadelní představení nepatřičné intenzity, které následně uhýbá naivně chytlavým refrénům, aby vás v závěru zanechalo nejen plné otázek, ale zároveň dychtivé po odpovědích. Její druhé album Designer tak určitě můžete čekat v rubrice Deska týdne na konci dubna. Do té doby doporučujeme návykově taneční klip k singlu The Barrel na repeat.

Lauran Hibberd – Sugardaddy

Credits: Lauran Hibberd
Label: Be-Known
Album: samostatný singl

Britská písničkářka Lauran Hibberd, jejíž tvorba zní jako vkusný mix raných Weezer a Wavves, po klipech k hitovkám Fun Like This, Call Shotgun a What Do Girls Want? přichází s dalším lehce ironickým bangerem Sugardaddy o hledání staršího movitého partnera, díky kterému by nemusela chodit každý den do práce. Refrén, který končí slovy „do pěti let snad umře ve spánku“, si navrch budete moct letos z plných plic zakřičet na pražském Metronome Festivalu.

autoři: Judita Císařová , Jakub Kaifosz , Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.