NOVINKY: Yeezuz2020, RAMZi, Georgia a další místopisné hitovky

20. leden 2020

Chladný leden bez velkých hitů už začíná pomalu, ale jistě roztávat. Jména, o kterých jsme dlouho neslyšeli, se hlásí o slovo singly lákajícími na nové desky. Do rotace tak putuje nejen nový singl Nadně od Yeezuz2020, ale i love song chicagských Beach Bunny nebo RAMZiho mapování fikčních světů.

Georgia – 24 Hours
Credits: Georgia Barnes
Album: Seeking Thrills                                                                                                 Label: Domino

Takhle zní první velká popová deska roku 2020. Londýnská zpěvačka, producentka a multiinstrumentalistka Georgia Barnes debutovala už v roce 2015, teprve aktuální album Seeking Thrills pod hlavičkou Georgia ji ale představuje jako sebevědomou a hotovou autorku a interpretku. Její elektronický sound nachází hodně inspirace v 80. letech a chicagském housu, o to ale v popu dávno nejde. Důležité jsou melodie a ty umí Georgia skvělé. Do naší rotace putuje singl 24 Hourse, místo v playlistu by si ale zasloužila většina tracků na desce.

Anna Meredith – Inhale Exhale
Credits: Anna Meredith                                                                                          Album: FIBS
Label: Moshi Moshi Records

Skladatelka a zpěvačka Anna Meredith komponovala pro symfonický orchestr BBC a podílela se třeba i na soundtracku k filmu Eighth Grade, její sólová tvorba ale často zasahuje do čistého euforického popu. Dokonale to předvedla na své poslední sólovce FIBS, která vyšla koncem loňského roku. V klipovém singlu Inhale Exhale jasně slyšíme její zálibu v minimalistické repetici a postupech lidí, jako jsou Steve Reich nebo Philip Glass, přesto dokázala tyhle vlivy zabalit do chytlavého refrénu.

RAMZi – Attack
Credits: Ramzi
Album: Multiquest Niveau 1: Camouflé                                                                     Label: FATi Records

Kanadská producentka RAMZi si ráda libuje ve smyšlených zemích a neexistujících jazycích a ve své hudbě se je snaží mapovat: její alba tak připomínají cestovní průvodce plné samplů ze všech koutů světa, které ale ve skutečnosti nepopisují žádnou konkrétní zemi. Jenom naznačují. Na aktuální desce Multiquest Niveau 1: Camouflé předkládá kombinaci rovných beatů, analogového ambientu, tribálních samplů nebo trip hopu. Do rotace putuje track Attack.

Megan Thee Stallion ft. Normani – Diamonds
Credits: Megan Jovon Ruth Pete, Edgar Machuca, Jule Styne, Kameron Glasper, Leo Robin, Louis Bell, Madison Love, Mike Arrow, Normani Kordei, Santeri Kauppinen, Tayla Parx         Album: Birds of Prey: The Album
Label: Atlantic

Rapperka Megan Thee Stallion prožila skvělý rok 2019, vydala skvělý debut Fever a letní hit Hot Girl Summer. Nový letopočet oslavila čerstvým singlem Diamonds, v němž hostuje R&B zpěvačka Normani. Vznikl pro soundtrack k superhrdinskému filmu Birds of Prey, který přjde do kin příští měsíc. Track i videoklip Diamonds obsahují odkazy na klasický hit Marilyn Monroe z 50. let Diamonds Are a Girl's Best Friend. 

Easy Life – Dead Celebrities
Credits: Murray Matravers, Rob Milton, John Hume
Album: Junk Food mixtape                                                                                             Label: Island

Leicesterský kolektiv Easy Life zahájil nový rok mixtape Junk Food, třetí v kariéře kapely. Junk Food primárně shrnuje dříve vydané singly jako Nice Guys a Sangria. Je tu ale i novinka Dead Celebrities obdařená videoklipem, který natáčeli v Hollywoodu. „Píseň komentuje plastové hřbitovy a zlomené kosti, které moderní svět nechává za sebou, a taky to, jak generace odkojená bulvárem stojí za prd,“ okomentovali Easy Life singl pro web Fader. Pětice, která skončila na druhém místě v anketě BBC Sound of 2020, vyrazí na přelomu března a dubna na evropské turné a 30. března zahraje v pražském Rock Café.

Mura Masa ft. Ellie Rowsell – Teenage Headache Dreams
Credits: Alex Crossan
Album: R.Y.C.                                                                                                       Label: Polydor / Anchor Point

Britský producent Mura Masa vydal v polovině ledna své druhé album R.Y.C. Tentokrát na něm sám víc zpívá, což je slyšet i v aktuálním singlu Teenage Headache Dreams, ale samozřejmě využívá i služeb hostujících vokalistů. V zmíněné skladbě hostuje Ellie Rowsell z Wolf Alice a píseň je jedna z těch, které podle Masy navazují na zvuk jeho oblíbeného emo rocku. Na desce R.Y.C. se objevují také slowthai, Clairo nebo Georgia.

Yeezuz2020 – Nadně
Credits: Boris Sabáček, Zdeněk Pejchal
Album: Riot                                                                                                             Label: Yeezuz2020

Dlouhých pět let po debutové mixtape Exodus se vrací znojemské duo Yeezuz2020. Rapper Yeezuz2020 a producent MDMX připravili album Riot, které ohlásil 1. ledna singl Nadně. K němu vznikl i videoklip, který si Yeezuz2020 natočili sami. Album Riot vychází 21. ledna.

Shabjdeed & Riyadiyat – Fi Harb
Credits: Shabjdeed
Label: BLTNM

O palestinském nezávislém rapovém labelu BLTNM se toho loni dalo hodně slyšet i číst. Jeden ze zakládajících členů – Shabjdeed – vydal spolu se svým dvorním producentem Al Natherem intenzivní trapové album Sindibad El Ward. Jak sami členové BLTNM říkají, nechtějí dělat pouze politickou hudbu vycházející ze zkušeností z jejich domoviny a komentující izraelsko-palestinských konflikt, ale chtějí také ukázat, že se dokážou bavit. A inspirovat další hudebníky ze svého okolí k tomu, aby o sobě dali vědět. Na začátek nové dekády si Shabjdeed ovšem připravil exkurzy do drillu, přizval ke spolupráci další postavu palestinského trapového undergroundu – Riyadiyata – a zároveň se místo zábavy zaměřil na sociálně-politické kontexty a problémy v regionu. O produkci na hitu Fi Harb, což v překladu znamená Je tu válka, se opět postaral Al Nather.

Beach Bunny – Cloud 9
Credits: Aidan Cada, Lili Trifilio, Anthony Vaccaro, Jon Alvarado, Matt Henkels
Album: Homecoming
Label: Mom + Pop

Indierocková čtveřice z Chicaga Beach Bunny se chystá na vydání své debutové nahrávky Homecoming, která vyjde letos v zimě na Mom + Pop Records. Singl Cloud 9 s animovaným klipem od výtvarnice Margaret Bialis není ničím jiným než křehkým a skutečně ryzím love songem a snaží se pokrýt všechny krásy i příkoří, které se můžou ve vztahu objevit.

Whistler – No One Is Buying
Credits: Anton Rothstein

Vzpomínáte ještě na dánskou kapelu Lower, která v polovině minulé dekády patřila k vlně severských postpunkových kapel v čele s Iceage nebo Sexdrome? Po jejich ceněném debutu Seek Warmer Climes, který vyšel na lokální nezávislé značce Escho, se po nich na nějakou dobu slehla zem. A tak to zatím asi zůstane, nicméně jejich bubeník Anton Rothstein, který hrál i v Marching Church nebo v Sexdrome, si založil novou kapelu. Whistler se podle prvních dvou skladeb, které uvolnili ven a z nichž hitovka No One Is Buying jde i k nám do rotace, vydávají po stopách toho nejlepšího, co severský post punk za uplynulé roky přinesl.

autoři: Judita Císařová , Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.