Nultá léta. Když na Radiu Wave moderoval Richard Krajčo

9. říjen 2017

Na konci roku 1999 mi bylo šestnáct. Zatímco hodně starších a rozumnějších lidí se bálo, že s přechodem na rok 2000 zkolabuje kvůli fenoménu Y2K celosvětová počítačová síť, já jsem se bála hlavně toho, že budu znovu muset trávit Silvestra doma s rodiči u chlebíčků s pomazánkou z falešných krabích tyčinek. Nakonec se naštěstí ani jedna z obav nesplnila.

Zatímco mně tehdy oslava začátku roku 2000 se spolužáky ze střední a s „občerstvením“ nakoupeným za drobáky z brigády připadala jako opulentní večírek u Great Gastbyho, zbytek světa si oddechl, že počítače přechod do nového milénia zvládly bez větších potíží. Nedočkali jsme se ani obávané jaderné katastrofy, ani kolapsu globálního bankovnictví. Podle dobových zpráv prý ale v Austrálii chvíli nefungovaly automaty na jízdenky.

O poznání závažnější obavy než takzvaný milénium bug ale ve všech vyvolaly události v září roku 2001. Vzhledem k tomu, že počítač s internetem jsme doma stejně jako většina ostatních Čechů neměli, tak jsem se o teroristických útocích dozvěděla stejně jako tehdy většina lidí z televize a rozhlasu. Druhý den jsme ve škole na všech hodinách diskutovali s učiteli o tom, co se stane dál a část z nás měla celkem vážné obavy z toho, že bude další světová válka.

Následky událostí z 11. září 2001 na dlouho zastínily všechno ostatní dění. Pro Českou republiku bylo další významnou událostí náš vstup do Evropské unie v květnu roku 2004. I když mělo hodně lidí představu o Unii mlhavou, většina lidí v mém věku vstup do EU vnímala jednoznačně pozitivně, a představovala si budování skvělé kariéry v Bruselu, jak se zkratkovitě mluvilo o jakémkoliv povolání souvisejícím s EU. Řada mých spolužáků včetně mě se proto vydala studovat mezinárodní vztahy a politologii.

V roce 2006 jsem ale nakonec místo kariéry v Bruselu začala budovat něco úplně jiného. U prvního vysílání Radia Wave v lednu roku 2006 jsem sice ještě nebyla, ale externě jsem s Wavem začala spolupracovat pár měsíců po startu vysílání. Jsem tu dodnes, i když ne denně. Původní Radio Wave by jako to svoje neidentifikoval asi ani dnešní tým, stanice se za 11 let dost změnila. V roce 2006 ke stálým tvářím Waveu patřil Richard Krajčo z kapely Kryštof, který na rádiu moderoval hitparádu.

Kromě toho, že začal vysílat Wave, mi z roku 2006 naskakuje ještě jedna výrazná vzpomínka – od té doby mohou páry stejného pohlaví v České republice uzavřít registrované partnerství. Ne pro všechny bylo snadné se s tímhle krokem vyrovnat a mnozí spoluobčané předpovídali vymření Čechů po meči i po přeslici, když se „TOHLE“ povolilo.

Kdyby se o registrovaném partnerství rozhodovalo třeba o dva roky později, pak by se zřejmě celospolečenská diskuze odehrávala nejen v hospodách, obývácích a u televizí, ale taky na internetu. Rok 2008 si totiž pamatuju jako přelomový pro přesun mnoha lidí na sociální síť Facebook.  A zatímco z mnoha klíčových událostí nultých let si nepamatuju skoro nic, svůj první příspěvek na Facebooku si pamatuju. Napsala jsem, že čtu knížku Cit slečny Smily pro sníh, asi jsem chtěla vypadat sečtěle. Dneska už postuju maximálně fotky psů.

Ivančini psi
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka