Nuselský most jsem projektoval po práci. Byla to velká věc, musel jsem to zkusit, vzpomíná projektant Vítek

29. březen 2023

Před šedesáti lety navrhl Jan Vítek podobu Nuselského mostu. Na otevření ho ovšem nepozvali. „To víte, zapomněli,“ říká. Předseda ÚV KSČ ale na místě chybět nemohl.

Nuselský most je rovná linka nad Nuselským údolím. Stavební inženýr Jan Vítek s kolegou Miroslavem Sůrou ji navrhli z předpjatého betonu, což byl tehdy nový materiál neomezených možností. Proč byl lepší než ocel? A proč nedělali obloukový most jako mnozí projektanti před nimi? A líbí se mu stále? „Když jsem to tak navrhl, tak asi jo,“ říká. Mluvili jsme i o tom, proč na otevření nepozvali ani jeho, ani další kolegy, kteří na projektu pracovali. „Zapomnělo se na ně, tam byly spíš politické zájmy,“ vzpomíná projektant.

Jan Vítek

Jan Vítek se pracoval na mnoha dalších mostech, podílel se na návrzích mostů přes Vltavu a Otavu u Zvíkova, most přes Vltavu u hráze Lipenské přehrady anebo most přes Nil v Káhiře. O mostech napsal dvě knihy. Který pražský most se mu líbí? Železniční mosty pod Vyšehradem, o nichž se teď debatuje, to nejsou. „Nesmíte mi to mít za zlé, já to považuju za ošklivý. Krásnej Vyšehrad a takovej obyčejnej most,“ říká.

Nuselskému mostu je padesát let, Janu Vítkovi bude za dva roky sto. Do stavebnictví nastupoval v roce 1949. Jak by to udělal, kdyby kariéru začínal teď? „Rozhlídl bych se kolem sebe a řekl bych si: bude mě bavit projektovat mosty? Bude mě bavit projektovat něco jiného? Bude mě bavit dělat stavbyvedoucího, anebo mě to příliš bavit nebude? A kdyby se mi zdálo, že by mě to příliš nebavilo, tak bych šel na něco jiného.“

Poslechněte si Bourání s Janem Vítkem. Mluvili jsme o předpjatém betonu i o životě obecně.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.