Očipovaný Jan Hubík: K implantaci čipu má většina lidí odpor. Mají na to právo

19. květen 2016

Jedním z prvních lidí u nás, kteří mají v těle čip, je Jan Hubík. NFC čtečka mu tak umožňuje s ním zapínat počítač nebo telefon, na základě identifikace projít dveřmi, pokud mají odpovídající elektronický zámek, a také zprostředkuje platbu bitcoiny.

Honza považuje čip v ruce za bezpečný a také funkční doplněk, přijal ho jako součást svého těla, a tím pádem ho lidé mohou označit za kyborga. V procesu transhumanismu (propojování technologií s lidským tělem) je to pouze nepatrný zásah, ale i tak vzbuzuje ve společnosti silné reakce. Velká část populace má k takové integraci odpor, a to nejen kvůli zanedbatelné bolesti při instalaci pod kůži.

„Nedivím se, že se tomu lidi brání, je to zásah do integrity lidského těla a to je spoustě lidí proti srsti. Je to jejich právo a je to dobře, protože mají možnost volby,“ říká Honza, který s čipem nemá zatím žádné negativní zkušenosti. Malý čip pod kůží na ruce slouží také jako vizitka, při načtení mobilním telefonem se zobrazí kontaktní údaje, je ale na každém, kolik informací do čipu vloží. Ke správě dat slouží aplikace v telefonu a vzhledem k tomu, že se jedná o pasivní zařízení, nebojí se Honza, že by mu někdo na krátkou vzdálenost data upravoval, blokoval následující úpravy nebo ho sledoval. Stejně jako jakýkoli jiný dokument jsou data na čipu napadnutelná, a tím pádem jejich průkaznost není obecně zásadně vyšší než dosavadních dokladů nebo běžné čipové karty.

Letos v létě budou mít další zájemci o čip možnost implantace, ale podle Honzova odhadu se počet kyborgů zvýší přibližně z deseti na třicet, takže masová záležitost to stále nebude. Injektory s čipem navíc nejsou na českém trhu, i ty zahraniční zatím nejsou certifikované pro lidi, používají se nejčastěji na zvířata. Závadnost takového čipu by měla být podle Honzy skoro nulová a celý proces je vratný, takže i pokud se rozhodnete mít nadále pouze fyzický občanský průkaz v kapse, neměl by to být problém.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.