Oko ví! Skrz své „opps“ hledí na novinkách Maxo Kream, Childish Gambino a Little Simz

24. červenec 2024

Multitalentovaný bavič Donald Glover se znovu opírá o své rapové alter ego Childish Gambino a my chceme být u toho! Maxo Kream spojuje rapový jih Ameriky s východem, stejně jako Denzel Curry, který pro nový mixtape oslovil mimo jiné A$AP Rockyho. Kalifornští Militarie Gun na novém tracku mírní tempo a elektronické duo Overmono servíruje letní oddychovku. Nechybí britská rapperka Little Simz v kombinaci se sametovými vokály Samphy na nové verzi jeho loňské skladby. Eye Know!

Denzel Curry - Hoodlumz ft. PlayThatBoiZay & A$AP Rocky
Credits: Denzel Curry, Darius Hill, Isaiah Loubeau, Jordan Houston, Rakim Mayers
Label: Loma Vista Recordings
Album: King Of The Mischievous South Vol. 2

Rapper Denzel Curry potěšil své fanoušky v polovině července novým albem, které je druhým dílem v mixtapové sérii King Of The Mischievous South. Po jeho boku se objevují rappeři relativně neznámého jména, ale i klasikové. To je případ skladby Hoodlumz, kde je slyšet floridský PlayThatBoiZay, jehož největší kariérní zářez přišel, když se před pěti lety objevil na Curryho desce ZUU. Druhý host A$AP Rocky naopak nepotřebuje představovat. Na mixtapu přímo našlapaném hosty dělají Currymu společnost třeba ještě A$AP Ferg, Juicy J nebo That Mexican OT.

Overmono - Gem Lingo (ovr now) ft. Ruthven
Credits: A. K. Paul, Ed Russell, Sean Nelson, Tom Russell
Label: XL Recordings
Album: Gem Lingo (ovr now) ft. Ruthven single

Debutová deska Good Lies britského dua Overmono patřila mezi nejoceňovanější loňské nahrávky. Hudebníci se letos po hojně poslouchaném coveru písničky Turn The Page od kapely The Streets vrací do hry s ještě neméně chytlavým autorským singlem. Tentokrát bratři Tom a Ed Russellovi přizvali ke spolupráci jiholondýnského hasiče, zpěváka a songwritera Ruthvena z labelu Paul Institute. Toho jste například mohli spatřit na pódiu společně se Samphou. Overmono a Ruthven dali dohromady opravdu příjemný track Gem Lingo (ovr now) načichlý garážovou rytmikou – kvitujeme! A těšíme se na další příjemnou elektroniku z této rodinné firmy.

Sampha & Little Simz - Satellite Business 2.0
Credits: Blake Cascoe, Elsa Hackett, Rosetta Carr, Sampha Sisay, Sean Ruthven Nelson, Simbiatu Abisola Abiola Ajikawo
Label: Young
Album: Satellite Business 2.0 single

Britský hudebník Sampha vydal Satellite Business 2.0, novou verzi skladby ze svého loňského alba Lahai. Zpěvák oceněný Mercury Prize vysvětlil, že si „vždy představoval, že ji rozšíří o hostující sloku“. Tady přichází na pomoc (též cenou Mercury Prize ověnčená) rapperka Little Simz. Sampha pro tiskovou zprávu uvedl: „Hudba Little Simz je mému srdci a uším blízká už nějakou dobu, a proto je její účast v této písni o to výjimečnější. Je to jedna z mých nejoblíbenějších umělkyň. Její sebevědomí a tvůrčí odvaha jsou tak osvěžující, je úžasné vidět někoho, kdo dává svému umění tolik“.

Maxo Kream - Eye Know
Credits: Emekwanem Biosah Jr., Giane Chenheu
Label: Persona Money Gang
Album: Eye Know single

Texaský rapper Maxo Kream a newyorský producent a zakladatel kolektivu Surf Gang evilgiane představují další výplod jejich společné spolupráce formou singlu Eye Know. Oba zmínění umělci se už tento rok potkali na singlu Bang The Bus, který kontrastně využíval Kreamův hluboký hlas a evilgianeho atmosférickou produkci. Tento trend sledujeme i na novince Eye Know, jejich společná chemie ve studiu se nedá zapřít. Maxo Kream zde rapuje o tom, jak hledí skrz své “opps” (oponenty) a během necelých dvou minut stihne vysypat velké množství popkulturních referencí a důkazů, že se nenechá nikým rozhodit. Od vydání rapperova posledního alba Weight Of The World uběhly už tři roky a nová nahrávka je snad na spadnutí. Že by společný projekt právě s kolektivem Surf Gang? Nechme se překvapit!

Childish Gambino - Lithonia
Credits: Donald Glover, Ludwig Göransson, Max Martin, Michael Uzowuru, Riley Mackin
Label: Wolf+Rothstein / RCA
Album: Bando Stone And The New World

Donald Glover se rozhodl dát k ledu úspěšné rapové alter ego Childish Gambino, ale ještě předtím se v listopadu objeví v Praze. Do O2 areny dorazí představit své nejnovější album Bando Stone And The New World, které vydal 19. července. Není to jen jeho poslední řadovka, ale také soundtrack k dosud nezveřejněnému postapokalyptickému sci-fi filmu, v němž Glover hraje hlavní roli. Na snímku a albu pracoval souběžně po dokončení poslední sezóny oslavovaného seriálu Atlanta. Jak se na soundtrackové album sluší, nabízí Gambinova novinka průlet různými žánry a funguje také jako shrnutí jeho nadžánrové kariéry. Pilotní singl z desky Lithonia je víc rockový než rapový, ale to by fanoušky Childish Gambino nemělo překvapovat. Píseň je nazvaná podle města v státě Georgia, Lithonia znamená “město z kamene”, což odkazuje na jméno Bando Stone, tedy hlavního hrdiny ságy. Doporučujeme také videoklip k Lithonia s nečekaným krvavým twistem.

Militarie Gun - Thought You Were Waving
Credits: Ian Shelton, Phillip Odom, Zach Dawes
Label: Loma Vista Recordings
Album: Thought You Were Waving single

Kalifornská hardcoreová parta Militarie Gun se dala dohromady během covidu na troskách jiných uskupení. Jejich předloňský debut Life Under The Gun se objevil v řadě výročních žebříčků hudebních magazínů, a tak je jasné, že jejich novinka je hodně očekávaná. Na začátku letošního roku ještě stihli vydat EPčko Life Under The Sun, ale první ochutnávkou z připravované nové desky je skladba Thought You Were Waving. Ta je doplněna skvělým inovativním klipem a naznačuje, že Militarie Gun se od hardcoreových kořenů posunují čím dál víc k alternativnímu rocku.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.