Ondřej Slačálek: Lidé z Přednádraží nedostali šanci

6. srpen 2013

„Lidé z ostravského Přednádraží, kteří se odmítli vystěhovat ze svých domů, projevili největší občanskou statečnost, jakou jsem za posledních deset let v České republice zažil,“ tvrdí politolog Ondřej Slačálek. I přes veškeré odhodlání ale celá kauza skončila v neprospěch místních obyvatel. Poslední lidé se z Přednádraží odstěhovali v červenci.

Rodiny se kvůli nucenému stěhování zadlužily a musí teď bydlet na ubytovnách. Přitom ještě v první polovině 90.let si lidé život v cihlových domech v Přednádraží pochvalovali – bylo tady hřiště, potraviny a hospoda s optimistickým názvem Budoucnost. Jak říká Ondřej Slačálek, někteří místní Romové se ale v té době raději než do budoucnosti dívali zpátky do minulosti. Za komunismu totiž hodně z nich mělo státem garantovanou práci. Po revoluci se situace změnila a řada lidí – i těch v Přednádraží – skončila bez zaměstnání.

Velké komplikace přinesly do ostravské čtvrti v roce 1997 povodně, které poškodily kanalizaci. „Celá situace vyústila v několik epidemií žloutenky. Kanalizace byla po několika letech v tak špatném stavu, že lidem vytékaly splašky do sklepů. Opravu kanalizace si mezi sebou přehazovalo město s majitelem domů jako horký brambor a nikdo se k opravě neměl,“ popisuje Slačálek. Situace se zhoršovala, domy byly nakonec prohlášeny za neobyvatelné a i když se část místních odmítla vystěhovat a svépomocí začala s částečnými opravami, nebylo to nic platné. Dnes jsou domy v Přednádraží prázdné a zatím se dá jen spekulovat, co se s relativně lukrativními pozemky stane.

„ Měli bychom si uvědomit, že lidé, kteří tam žili, dlouhodobě nedostali žádnou šanci na lepší budoucnost. Jsou to lidé, kteří žijí celý život na dně. A současné protiromské demonstrace se snaží tvrdit, že zodpovědnost a vinu za všechny problémy nesou právě tihle lidé na dně. Tak to ale není. My bychom se naopak měli snažit tyhle lidi, kteří nedostali svou šanci, poslouchat. A zodpovědnost bychom měli hledat u těch, kteří mají moc a rozhodovací pravomoce,“ myslí si Slačálek. Celý rozhovor si poslechněte tady.

Spustit audio