Ota Richter: Fotografie z exilu

20. leden 2009

Uměleckoprůmyslové museum v Praze pořádá v Galerii Josefa Sudka výstavu neprávem pozapomenutého českého fotografa Oty Richtera. Expozice s názvem Fotografie z exilu, která potrvá do 19. dubna, představuje v tomto komorním prostoru na pražských Hradčanech zejména Richterovy fotky z New Yorku.

Ota Richter, narozený roku 1936 v Praze, patří do nadějné generace reportážních a dokumentaristických fotografů, která se v Čechách utvářela ve druhé polovině padesátých let. Přestože po válce původně studoval kameru na nově zřízené pražské FAMU, nastoupil jako fotoreportér do nakladatelství Svět sovětů.

00849448.png

Už na konci padesátých let vystavoval Richter v Praze, Berlíně i v nové otevřené galerii určené speciálně pro fotografické expozice v brněnském Domě pánů z Kunštátu. Když byl ale později vyslán jako reportér do Moskvy, v roce 1963 při výletní plavbě po Středozemním moři opustil v Aténách loď a spolu s budoucí manželkou emigroval do Spojených států. POSLECHNĚTE SI: Rozhovor s Otou Richtrem nejen o výstavě

Tam začal spolupracovat s různými časopisy a postupně se etabloval na newyorské fotografické scéně. Realitu USA zobrazoval z nejrůznějších úhlů - fotil americké prezidenty i protesty proti válce ve Vietnamu, zrod hippies i pochody patriotů, celebrity šoubyznysu i boj černochů za jejich lidská práva. Spolupracoval i s agenturou Associated Press.

00852750.jpeg

Ota Richter se tak zařadil po bok významných českých fotografů, kteří uspěli i na americkém kontinentě, konkrétně na konkurencí přímo kvasící newyorské umělecké scéně, jako byli třeba D. J. Růžička, Alexandr Hackenschmied, Jan Lukas, Eva Fuková nebo Antonín Kratochvíl.

Výstavu Ota Richter: Fotografie z exilu můžete v Galerii Josefa Sudka vidět až do 19. dubna.

autor: Robert Candra
Spustit audio