Paralelní vesmíry a zrušený čas

24. říjen 2012

Máte dneska ještě na něco pořádně čas? Je čas věcí, která vás asi nejvíc stresuje? A co kdyby čas neexistoval? Nebo lépe řečeno, ukázalo by se, že je jenom jednou z iluzí lidského vnímání, podobně jako třeba staré překonané přesvědčení, že Slunce a další hvězdy obíhají Zemi?

Nebo jenom zažitý způsob, jakým vnímáme dění kolem nás, který ale vůbec není potřeba? Podle některých fyziků je možné čas eliminovat a hodně zjednodušeně řečeno se bez něj při popisu universa obejít. Tyto teorie sahají až do počátku 18. století.

Někteří současní vědci jdou ještě dál, jako třeba Julian Barbour, který tvrdí, že čas neexistuje. Podle Barboura je jen spousta momentů nyní, které existují všechny zároveň. Čas přirovnává k filmovému pásu, který při promítání vytváří iluzi časového děje, ale ve skutečnosti je složený z jednotlivých statických políček, která existují všechna najednou. O možnostech světa bez času a o současných vlivných výzkumech a teoriích tohoto fenoménu jsme On Air mluvili s hosty z Ústavu teoretické fyziky na Matfyzu – s doc. Jiřím Langerem a dr. Otakarem Svítkem.

V úvodu zmíněný Julian Barbour se zpochybňováním času zabývá už dlouhou dobu, jeho knihu Konec času jste si mohli koupit už v roce 1999. Celá historie pokusů o eliminaci času je už poměrně dlouhá, sahá až do začátku 18. století, kdy se objevil tzv. Maupertuisuv princip, který s časem pracuje jen jako s odvozeným konceptem. O relativitě času mluvil také Albert Einstein.

02750737.jpeg

V jeho rovnicích, které jsou respektované širokým vědeckým spektrem, existují taková řešení, ve kterých jsou možné takzvané uzavřené časové smyčky. Jakési loopy, ve kterých je možné se vrátit do minulosti, podobně jako to můžeme vidět třeba teď v kinech ve filmu Looper. Kromě vysvětlení časových smyček jsme se v rozhovoru dostali i k tomu, jak by mohl vypadat stroj na cestování v čase a jak by mohl vypadat signál, který se nám možná třeba právě teď někdo snaží poslat z budoucnosti.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.