Petr Daubner jde z Čech až na konec světa. A ještě dál

11. květen 2015

Petr Daubner byl dva roky na cestě kolem světa. Pak se vrátil domů a uvědomil se, že nezná vlastní zemi. Chodí po ní křížem krážem pěšky. A teď se připravuje na roční pěší túru „na konec světa“.

Petr Daubner je učitel pražského Gymnázia Špitálská. Má za sebou dvouletou cestu kolem světa, na které navštívil Jižní Ameriku, USA, Novou Kaledonii, Nový Zéland a další místa. Cestu podnikl sólo. Teprve po návratu si, jak říká, uvědomil, že moc nezná Českou republiku, a začal po ní chodit pěšky. Vloni v létě šel od nejsevernějšího bodu ČR k nejjižnějšímu, a to společně se svým otcem sedmdesátníkem. Trvalo jim to 12 dní včetně průchodu Prahou.

Chce navštívit všechna města naší republiky, kterých je přes 600, a vylézt na všechny tisícovky. Těch je (pokud počítáme hlavní vrcholy) skoro 400. Na svém webu kompas.estranky.cz i jinak si pečlivě vede statistiky – navštívených států i „odškrtnutých“ českých bodů. „Mám rád hory jako Krkonoše, ale je tam na mě moc lidí. Nejraději mám poslední dobou vrchoviny s lesy i pastvinami, ze kterých se otevírají hezké výhledy. Například Klatovsko nebo oblast mezi Plzní a Karlovými Vary, kde je krásná krajina a málo průmyslu.“

Pěšky na konec světa. A co pak?

03374100.png

V průběhu výšlapů po Česku ho napadlo, že si vyzkouší delší poutnickou vzdálenost. Stejně jako před 6 lety dal výpověď v práci a roční volno se chystá naplnit několikaměsíční cestou do Santiaga de Compostela. V průběhu svatojakubské cesty, kterou ale nepojímá nijak nábožensky, se chystá si udělat odbočku do Bernských Alp. Ze Santiaga de Compostela pak zamíří na mys Finnisterre aka Konec světa a pak pravděpodobně také na nejjižnější evropský bod, mys Marroqui. „Pak se uvidí. Jestli mě to bude ještě bavit a nebudou mě bolet nohy, budu pokračovat. Anebo budu třeba jezdit stopem.“ Cestu bude možné sledovat na https://www.facebook.com/nakonecsveta.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.