Please The Trees živě: Padaly klobouky

11. říjen 2012

Jestli jsme v recenzích v rámci Desky týdne něco vyčítali nové nahrávce kapely Please The Trees A Forest Affair, byl to nedostatek chytlavých melodií a málo momentů, které by si člověk na první poslech zapamatoval. Kdo ale Please The Trees zná už delší dobu ví, že je to především koncertní skupina. Stoprocentně se to potvrdilo na křtu v Malostranské besedě, kde hlavním hvězdám večera předskakovala kapela Houpací koně, mimochodem ve skvělé formě.

Během vystoupení, na kterém Please The Trees kombinovali starší skladby i písně z novinky A Forest Affair, se totiž přesně ukázalo, kde vězí jejich největší síla. Frontman Václav Havelka je z těch lidí, kteří svoji hudbu doopravdy žijí a z jeho projevu na pódiu je na první pohled zjevné, že skládání a zpívání písní je pro něj stejnou nutností jako dýchání nebo přijímání potravy.

Už během prvního bloku, ve kterém mimo jiné zazněl skvělý albový otvírák Getting Ready, se Havelka naplno opřel do kytary, stihl kvůli mocnému máchání hlavou ztratit klobouk a v několika minutách do projevu skupiny dodal to, co jí chybí na zmíněné desce. Obraz celé skupiny pak dotvořil producent Jonathan Burnside, který kapele pomáhal se zvukem desky a který se na chvíli proměnil v koncertního člena. Od prvního momentu bylo jasné, že Please The Trees, protřelí vystupováním po Spojených státech, mají svoji pódiovou prezentaci dokonale zvládnutou.

Skvělé vystoupení Please The Trees zařazuje kapelu k těm formacím, pro které jsou desky jenom určitým druhem pozvánky na koncert a teprve během koncertu předvádějí to, kvůli čemu vlastně existují – energii, radost z hudby a naprosto upřímný a kompletní ponor do zvuku. Pokud někdo s jejich hudbou ještě neměl tu čest, důrazně se doporučuje zajít právě na koncert – deska prozradí sotva polovinu tajemství. Pro kapelu jako Please The Trees by to měla být pochvala.

02740234.jpeg

Ve studiu jsme v poledne před křtem přivítali Václava Havelku, Davida Babku a půlnočního kovboje Sváču, kteří živě zahráli tři písničky z A Forest Affair. Mluvili jsme o americkém turné a spolupráci s Jonathanem Burnsidem, o sázení stromů, vznikajícím filmu a natáčení videoklipů k nové desce.

autor: Jiří Špičák
Spustit audio