Pocit identity je strašně důležitý. Dětem říkáme, že je v pořádku ho zkoumat a klást si otázky, popisuje lektorka

31. květen 2023

„Klasická námitka dospělých zní, že ‚je toho teď hodně'. Tím myslí diskuzi o sexuální orientaci a genderu. Já si myslím, že toho bylo vždycky stejně. Jen se to v minulosti potlačovalo,“ říká Kateřina Štiplová, lektorka primární prevence. „Je skvělé, že můžeme sami sebe vyjadřovat tak, jak potřebujeme.“

Kateřina v organizaci Magdaléna mluví s dospělými i dětmi ve školách o různých tabuizovaných tématech. Pohlavní identita a sexuální orientace jsou podle ní teď rozhodně na pořadu dne. „Mnozí rodiče vyrostli v dobách, kdy byla homosexualita na mezinárodním seznamu nemocí, je jasné, že je to pro ně obtížné. Společnost v sobě má nějaké genderové stereotypy, jak se chová muž a jak se chová žena. Jenže ne každý se cítí komfortně v tom, co se pod pojmem mužství a ženství v naší společnosti skrývá,“ popisuje.

Čtěte také

„Hledat sám sebe, na to má právo každý. Dětem vysvětlujeme, že je v pořádku svoji identitu i sexuální orientaci zkoumat a klást si různé otázky. Dospělí by měli vědět, že potlačování nikam nevede a že děti hlavně potřebují přijímající a otevřenou atmosféru,“ upozorňuje Kateřina.

„Máme představu, že povedeme dceru k oltáři. Ale ona možná nemá vůbec zájem si vzít kluka, možná se nechce vdát vůbec. Někdy je čas položit si otázku: Ohrožuje mě tenhle kluk proto, že se má rád s jiným klukem? Odpověď zní, že ne,“ říká Kateřina. „Je to útok na naše emoce, na něco, co je podle nás neměnné a je to naše kotva. Jenže genderově nekomfortní tendence v nás byly vždycky. Je skvělé, že škatulky můžeme rozporovat.“

„Když budeme pomíjet téma odlišné sexuální orientace nebo genderové identity, dá to dětem zprávu, že je to něco, o čem nestojí za to mluvit. Ti, kdo to prožívají, se budou cítit provinile.“ Poslechněte si Houpačky s lektorkou primární prevence Kateřinou Štiplovou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.