Popová radost Wild Beasts

12. březen 2014

Když jsem před dvěma roky rozebíral tehdy čerstvou třetí řadovku Wild Beasts Smother, měl jsem pocit, že se kapela opakuje. A nepomohlo tomu ani nahrání materiálu v divočině rurálního Walesu. Čtveřice sice nebyla parodií sebe sama, přesto z jejich snažení postupně vyprchala jiskra a zůstala především póza mdlé elegance. Z nové desky Present Tense ční od prvního okamžiku snaha o vymezit se vůči slepé cestě, kterou třetí album představovalo.

Kapela v nedávném rozhovoru pro Pitchfork doslova uvedla, že po vydání Smother se dostavily pocity dušení. „Potřebovali jsme vyjít z ulity, abychom mohli ospravedlnit svou pokračující existenci.“

Základním kamenem úspěchu novinky se zdá být angažování dvou nových producentů, Lea Abrahamse a Alexe „Lexxxe“ Dromgoolea, kterým podařilo pootočit už trochu zatuhlým rukopisem znovu někam jinam. „Vůbec se s námi nepárali. Když se jim něco nezdálo, ihned prohlásili, že tohle k ničemu nevede, ať přijdeme s lepším nápadem,“ přiznal v rozhovoru pro Dummy Magazine basák Tom Fleming.

Album se pohybuje po sinusoidě. Na začátku nečekaně energicky vystřelí vzhůru. Dřívější popově uhlazení elegánové se střetávají s odkazem energického Garyho Numana. V textech otevírají řadu témat, kolem kterých léta chodili po špičkách (rodičovství nebo vlastenectví), v rychlejších tempech má kapela snahu posouvat svůj rukopis do nových míst. A daří se jí to znamenitě. Ve druhé třetině alba se Wild Beasts věnují spíše poloambientním náladám, ne nepodobným polohám, kde můžeme zastihnout popového Davida Sylviana, výborně si vyhrávají s drobnými pocitovými odstíny a k loungeově popovému soundu z minula se vrací na úplném konci desky.

03079651.jpeg

Zajímavého paradoxu si posluchač možná všimne až po několikerém poslechu novinky. K tomu, aby čtveřice zněla dravěji, musela začlenit do aranží písniček více synťáků.
Projasněná Palace uzavírá album s poselstvím, že vykoupení je konečně tady. Jasně tak charakterizuje pocity kapely, která jako by si na závěr složitého přerodu oddechla, že riskantní krok se podařil. Present Tense je popové radostné osvobození. Překonání sebe sama, nalezení se v novém prostředí, které je plně kompatibilní s tím, co čtveřice vytvořila na předchozích deskách.

Hodnocení: 90 %
Wild Beasts – Present Tense (Domino Rec., 2014) 40:56

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.