Poprvé mám zvuk, který jsem vždy chtěla dělat, říká Maella o připravovaném EP Slow Burn

27. duben 2022

„Myslím, že mám úplně poprvé zvuk, který jsem vždycky chtěla dělat. Jednu dobu jsem byla nejistá, protože jsem byla ovlivněná ze songwriting campů. Tam je nejdůležitější napsat popový hit během jednoho dne. Což také miluju, ale trochu mě to oddálilo od toho, co jsem chtěla dělat. Táhlo mě to k temnějšímu zvuku. Nové EP začíná temnější éru, která má víc elektronických prvků, protože sama víc produkuju,“ říká hudebnice Maella.

Zpěvačka, skladatelka a pražská rodačka Michaela Charvátová již několik let působí v Londýně. Pod uměleckým jménem Maella vydala první EP It Is Coming v roce 2016. Dnes má vystudovaný obor songwriting na britské hudební škole BIMM. Aktuálně dokončuje práci na novém EP Slow Burn, ze kterého zatím vyšel první singl Cabin Fever.

Maella

„Skladbu Cabin Fever jsem napsala během pandemie. Na konci roku 2020 jsem se přestěhovala do nového bytu, kde jsem měla nové spolubydlící, úplně neznámé lidi. Bylo to hodně těžké období, protože jsme byli pořád spolu. Cítili jsme ponorku, což vlastně v překladu znamená cabin fever. Nevěděla jsem, jak se s tím vyrovnat,“ vysvětluje Maella.

Z jakých pocitů hudebnice Maella nejčastěji vychází během skládání nové hudby? „Větší inspirací mi je, když se cítím negativně. Pak mám pocit, že se potřebuju něčím vyjádřit. Daleko těžší je zpracovat veselé písničky, protože když jsem šťastná, nemám tak často chuť psát. Většinou píšu, když se cítím špatně,“ uzavírá mladá hudebnice.

Jakým způsobem ovlivňuje Maellu kinematografie? A dá se dnes hudbou v Londýně uživit? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka