Posměch ani bodyshaming nikoho nikdy nenamotivuje. Rodiče, kteří dětem takto „pomáhají“, jsou vedle

8. únor 2023

„Nepomáhá naříkat nad tím, že děti dnes míň vydrží. Že jsou citlivější? Naštěstí ano. Naštěstí už nejsou tolik vystavovány agresivnímu chování dospělých. Spousta dětí už naštěstí není doma bita. A když komentujeme jejich vzhled nebo jejich problémy odbýváme jako nedůležité, nijak jim nepomáháme,“ říká psychoterapeut Jan Kulhánek.

„Rodiče si často myslí, že svojí kritikou nebo popichováním svoje dítě nějak zocelí, připraví na život nebo budou motivovat k lepšímu výkonu nebo změně. Tak to nefunguje. Posměch ani nevyžádané komentáře na vzhled dětí je nemotivují, jen srazí jejich sebevědomí. Rodiče se pak diví, že je dítě stydlivé, nebo že má strach hlásit se na náročnější školu,“ jmenuje Kulhánek příklady ze své praxe.

Jan Kulhánek

Podle terapeuta je česká společnost extrémně hodnotící a kritická. „Sedíme u televize a komentujeme. Podívej, jakej má nos, potřebuje plastiku! Podívej, jak se tomuhle ta plastika nepovedla! A naše děti nás poslouchají a učí se od nás. Chceme jim předávat zrovna tohle?“ ptá se Kulhánek.

„Ty máš pěkně kulatý tvářičky! Ten zadek se ti už nevejde na židli, dělej se sebou něco! Ty parátko!“ Poslechněte si Houpačky o body shamingu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.