Pracovní sobota se nekoná

5. květen 2003

Pracovní sobota, superskupina, kterou svět neviděl. Pracovní sobota, superskupina, kterou svět neuvidí... věřili byste tomu? Věřili?

Vážené dámy a pánové, Pracovní sobota neexistuje, jak se dozvěděli poněkud šokovaní účastníci tiskové konference (30. 4. 2003) při shlédnutí traileru této neexistující skupiny. Celý povedený vtípek vznikl v polovině března v redakci časopisu Ultramix, jako součást dubnového (aprílového) čísla, ve kterém vyšel obsáhlý článek o tomto novém projektu několika velmi známých osobností české hudební scény. Klára Nemravová, Jan P. Muchow, Michal Dvořák, Jan Čechtický a Milan Cais si svoje role rozhodně užili a vytvořili společně s Ultramixem, B&M music a Cimemax šoubyznysovou "kachnu" celorepublikového významu. Ti, kteří tak jako já četli dubnový Ultramix, nebo alespoň viděli webové stránky Pracovní soboty musí uznat, že tenhle apríl se opravdu povedl se vším všudy. Kdekdo zapochyboval, ale přesto v koutku duše věřil, že snad...?

Aprílový žertík trochu zkomplikoval snad jen fakt, že skupina téhož názvu opravdu existuje - v Prachaticích.

Pro ty, kteří mají zájem, podívejte se na již zmíněný šokující trailer nebo tiskové prohlášení časopisu Ultramix, anebo na stránky Pracovní soboty.

V hlavních rolích této mediální kachny zazářili:

Michal Dvořák - klávesy
Narozen v roce 1965. Od dětství hrál na klavír, od šesti do devíti let žil v Alžíru. Prošel kapelami ZOO, Eroze či Bossanova, patří k zakládajícím členům skupiny Lucie, jejímž byl až do začátku roku 2003 členem a podílel se na všech jejích sedmi albech. Lucie je pak považována za nejúspěšnější a nejznámější kapelu v novodobé historii české pop music. V roce 1976 hrál ve filmu Víta Olmera Sonáta pro zrzku. Zabývá se též filmovou hudbou, kterou složil k několika hraným i dokumentárním filmům - např. Báječná léta pod psa, Amerika nebo Zapomenuté světlo.
Další info: www.michaldvorak.cz

Klára Nemravová - zpěv
Rok narození gentlemansky neuvádíme. Klára se proslavila jako zpěvačka v elektronické kapele Significant Other, nyní je stálým hostem skupiny Tata Bojs, i když po několika letech aktivního koncertování si nyní oficiálně dává koncertní pauzu. Podílela se na jejich albech Futuretro a Biorytmy. Krom toho zpívá i s DJi, s DJkou Katchou má projekt Da Babas a také vysílá pravidelně na pražském Rádiu 1.

Jan P. Muchow - kytara, elektronika
Narozen v roce 1971 v Německu. Je zakladatelem a hlavní osobností skupiny Ecstasy Of St. Theresa, kterou momentálně tvoří spolu se zpěvačkou Kateřinou Winterovou. EOST jsou respektování u nás i ve světě, za své poslední album Slowthinking získali cenu Anděla v kategorii taneční album roku. Jan P Muchow je krom toho příležitostným producentem, také skládá filmovou a divadelní hudbu a vytvořil hlavní roli ve filmu Šeptej.
Další info: www.eost.cz

Jan Čechtický - baskytara, elektronika
Narozen v roce 1970, začínal počátkem devadesátých let v kapele Sebastians, dnes figuruje jako Jan 2 v respektované elektronické skupině Ohm Square, která vydala dvě alba. Kromě Ohm Square skládá i sólově pod různými pseudonymy (Vindaloo, Dentist), produkuje, remixuje, skládá scénickou hudbu, je příležitostným DJem a hercem (Šeptej, Knoflíkáři, Anděl Exit).
Další info: www.eastauthentic.cz

Milan Cais - bicí
Narozen v 1974, společně s Mardošou zakladatel a hlavní osoba populární skupiny Tata Bojs z Hanspaulky, kde kromě hraní na bicí je i zpěvákem, producentem a má na starosti i jejich proslulé koncertní scény. Za poslední album Biorytmy získali cenu Anděl v kategorii rockové album roku. V minulosti hrál na bicí také v kapelách OTK a Oswald Schneider, krom toho je studovaným a stále aktivním výtvarníkem. K jeho nejznámějším instalacím patřil tzv. Noční hlídač na střeše Goetheho institutu v Praze.
Další info: www.tatabojs.cz

autor: arven
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.