Prádelna Bohnice: Dokonalá nedokonalost

15. duben 2013

V pražské galerii Prádelna Bohnice začala výstava nazvaná Dokonalost. Tři umělkyně se ve svých dílech zabývají tématem selhávání a poukazují na diktát dnešní společnosti, který velí být neustále a ve všech ohledech bezchybný a dokonalý. Je ale nedokonalost vždycky něco špatného?

Aktuální výstavní ročník v Prádelně Bohnice si za své nosné téma vybral otázku normality. Téma, které se do areálu Psychiatrické léčebny Bohnice, kde se galerie nachází, hodí velmi dobře. Okolnosti vzniku výstavy vysvětluje kurátorka Zuzana Jakalová: „Jsme čtyři kamarádky a navzájem si neustále jedna druhé stěžujeme, jak se nám nedaří, jak jsme tlusté a ošklivé a nešikovné a tak dál. A v našich pracovních a uměleckých projektech se potom snažíme být co nejlepší, nejšikovnější, nejdokonalejší, nejkrásnější a tak dál. A tyhle dvě skutečnosti se logicky spolu strašně bijí. Takže jsme se na tohle téma rozhodly připravit výstavu. Důvěrnou výstavu, kterou budeme my čtyři kamarádky chystat spolu a na které se budeme věnovat tomuhle tématu, kterému se ve svých rozhovorech vlastně věnujeme vždycky.“

Téma selhání a nedokonalosti v kontrastu s nátlakem dnešní společnosti na neustálou bezchybnost a efektivitu je dnes aktuální asi skoro pro všechny. Umělkyně Kata Mach, která v Prádelně vystavuje dvě videa, se hranicí mezi dokonalým a nedokonalým zabývá už delší dobu: „Já to vždycky vztahuju k širšímu politickému kontextu. Mám pocit, že žijeme v době, kdy pocit selhání je všudypřítomný v celé společnosti. A je velmi těžké najít nějakou strategii, jak s tím pohnout, a pro mě práce s tím samotným selháním může být právě tou strategií.“

02866509.jpeg

Další z vystavujících – Katarína Poliačiková, vybrala pro výstavu jednu fotku ze série svých autoportrétů, která demonstruje naši neustálou snahu balancovat na hraně dokonalosti. Dvě největší videoprojekce, které se zabývají otázkou, jestli se dá rozlišovat dokonalé a méně nedokonalé umění, má na výstavě třetí z umělkyň – Mira Gáberová. Součástí výstavy budou i tři doprovodné workshopy.

První dva povede koučka Dana Kodešová. V jednom se naučíte, jak se vyrovnat s vlastním selháním, a ve druhém se dozvíte něco o time managementu. Třetí workshop jsme ale postavili na úplně opačné logice. Dvě z umělkyň budou vyučovat, jak máte správně prokrastinovat, což je věc, ve které jsou opravdu dobré,“ vysvětluje kurátorka Zuzana Jakalová. Přesný rozpis workshopů bude k dohledání na webu pradelnabohnice.cz. Výstava Dokonalost bude Prádelnu okupovat do 5. června.

Spustit audio