Předsevzetí na rok 2024? Vydat album! Těšte se na novou československou hudbu spolu s Radiem Wave

4. leden 2024

S přehoupnutím se do nového roku nastal čas odpočinout si od bilancování a nastavit svá očekávání na měsíce dopředu. To zas bude! Hudební redakce Radia Wave se zaměřila na české a slovenské talenty, kteří přijali za vlastní jedno velké předsevzetí – vydat album (nebo EPčko)! Přinášíme seznam deseti nahrávek, které netrpělivě očekáváme. Už teď se ale těšíme i na ty, o kterých zatím téměř nic nevíme. Těšte se na novou československou hudbu spolu s Radiem Wave.

Ghost of You

Plánované vydání: podzim 2024

Od vydání jejich skvělé druhé desky Black Yoga uplynulo šest let. Letos konečně si můžeme být opravdu jistí, že původně brněnská kapela Ghost of You svou další dlouhohrající novinku doručí – určitě by totiž nechtěli zklamat ani přispěvatele v jejich crowdfundingové kampani. Na nové kolekci skladeb se prý vrací ke kořenům – zpět k ryzímu songwritingu, ale i k jazzové uvolněnosti, podtržené neúprosnou rytmikou a nažhavenými oscilátory synťáků. Ghost of You na desce opět pracují ve studiu Ondřeje Ježka (Jámor) a slibují poslechový večírek, vinyly i cédéčka, sérii videoklipů a doprovodnou tour.

FVLCRVM

Plánované vydání: I. Q 2024
Label: MOM I MADE IT

Slovenský producent FVLCRVM má za sebou rušný rok 2023, stihl vydat tři singly, videoklip či odehrát unikátní AV show na neobvyklém 360° pódiu. Aktuální tranceovou skladbou Till láká na chystané EP, které by podle všeho mělo vyjít v prvním kvartálu nově načatého roku. Má se jednat o první větší release od EPčka attentioncore z roku 2020 a my se nemůžeme dočkat, co si pro nás slovenský král tanečního popu přichystal.

Klara Wodehn

Plánované vydání: za tání posledních zbytků sněhu 2024

Domácí rapperka Klara Wodehn v uplynulém roce 2023 hostovala na Výklopných světlometech nebo na nejnovějším albu Edova Syna. Nejen za to si vysloužila nominaci v kategorii Objev roku v letošních hudebních cenách Vinyla. Svůj žánrově rozkročený rap a moderní pojetí textařství se chystá rozvinout na debutovém albu Hyperion. Kdy přijde? Klara Wodehn krypticky prozrazuje pouze to, že „s táním posledních zbytků sněhu“. Už aby bylo jaro!

Blue Uandi

Plánované vydání: 2024

Brněnsko-pražské elektronické duo Blue Uandi se na hudební scéně pohybuje teprve dva roky, přesto jejich skladby vykazují kvality, které by jim mohli leckteří zkušenější kolegové závidět. Dva reggaetonem inspirované singly z loňska jsou pevnou součástí rotace Radia Wave, z nichž ten aktuální (Nasedl na koně) znamenal pro Blue Uandi i premiéru v rámci české textařiny. Martin Konvička a David Machovský neskrývají své ambice poskládat pro tento rok ucelenější projekt. Jaký a kdy? To zatím zůstává ve hvězdách, nechtějí prý nic zakřiknout.

Dukla

Plánované vydání: únor 2024
Label: Bumbum Satori

Pražské trio Dukla nás lákalo na vydání své třetí desky už na přelomu roku pilotním singlem Druhej břeh. Na songu o přátelství je doprovází ještě František Převorovský z kapely Vellocet Roll, na zbytku písní pak slibují ještě znatelnější posun k tanečnějšímu, klubovějšímu zvuku. Ubylo kytar a typicky osmdesátkových synťáků. Po vydání alba, na němž se producentsky podílí i Aid Kid, vyrazí Dukla na obsáhlé jarní turné.

Wierdsky

Plánované vydání: 2024

Wierdsky je na tuzemské elektronické scéně zvuková enigma známá pro svou chaotickou, minimalistickou i taneční produkci. Sem tam pověsí nějaký remix na internet, pomůže kamarádovi Toyota Vangelisovi s albem nebo doručí soundtrack k party, na kterou prý nikdy nepůjdem, protože jsme na to moc cool (my věříme, že je to přesně naopak). Nyní Weirdsky sbírá hosty a připravuje velký projekt. Koprodukuje Toyota Vangelis, takže kvalita je zaručena.

Berlin Manson

Plánované vydání: březen/duben 2024
Label: Weltschmerzen

Původně bratislavsko-košické synthpunkové duo Berlin Manson (dnes trio doplněné o bubeníka Tomáše Tabiše) si loni právem zahrálo snad na všech větších festivalech. Na předloňské EP Život končí keď máš trinásť se letos chystají navázat dlouhohrající nahrávkou. Na aktuálních singlech se nově otevírají hostovačkám – Hotel Kyjev vznikl ve spolupráci FVLCRVMem a na Najkraší ludia robia najškaredšie veci si podali ruku s celou kavalerií punkem nasáklého slovenského rapu. Na album si počkáme do března či dubna.

Lazer Viking

Plánované vydání: IV. Q 2024

Těžko předvídatelný hudebník a producent Lazer Viking má ve zvyku začít pracovat na nové desce ještě než vydá tu, kterou má zrovna hotovou. Za předloňský počin Tunnel Vision si vysloužil cenu Apollo v kategorii Album roku a cenu Anděl za videoklip. Neslibuje nic, ale my víme, že doručí, až nastane ten pravý čas. S další nahrávkou mu opět asistuje polovina post-hudby Tomáš Havlen a do konce roku očekáváme přinejmenším singl.

Bert & Friends

Plánované vydání: podzim 2024

„Zítra oznámíme Forum Karlín.“ Kapela Bert & Friends v čele s Albertem Romanuttim má v oblibě na sebe upozorňovat způsoby, které u nás moc nemají obdoby. V roce 2021 nafingovali koncert na vyprodaném Strahově a loni vystoupili (tentokrát už opravdu) v pražském Rudolfinu na závěr festivalu Prague Sounds. Bert & Friends nevydávají nové písně úplně často, velkou událostí tedy bude na podzim vydání nové desky, která bude po několika singlech a EP jejich prvním dlouhohrajícím albem. Nový rok pak kapela zakončí 23. listopadu koncertem ve Foru Karlín, kde novou desku pokřtí.

Branko's Bridge

Plánované vydání: květen 2024

Velký návrat čeká i pražskou kytarovku Branko's Bridge, nepůjde ale o standardní comeback, svou debutovou desku totiž teprve vydají. Na Hobby Horse Cowboy prý pracují poslední dva roky, mezitím tvořili, nahrávali všude, kde bylo místo, změnili zkušebnu, přišli kvůli zlodějům o část vybavení a dokončili několik vysokoškolských titulů. Pilotní singl I FEEL FINE tematizuje stále aktuálnější téma vyhoření. Zběsilý surf rock, post-punk a navíc sociálně angažovaný? Jsme zvědaví!

Moc se těšíme i na nové nahrávky např. těchto jmen: DASA, yanntray, TOKYO DRIFT, maryland, Tea Sofia, Ida The Young, Island Mint, Amelie Siba, post-hudba Toyota Vangelis, VOJTIK, badfocus, Marjari, Tamara, Chief Bromden, The Valentines, viah, mat213, BREN, SIMILIVINLIFE, Acid Row, Loudz1, Máří

Spustit audio