Připojení osobních počítačů k internetu jsem si před 30 lety neuměl představit, vzpomíná publicista Koubský

22. květen 2023

Před třiceti lety bylo uvolněno rozhraní WWW (World Wide Web) organizací CERN v Československu a posléze Česku zdarma pro širokou veřejnost. O tom, jak vypadal internet ve svých začátcích a co se na něm dalo dělat, jsme si povídali s redaktorem pro vědu a technologie Deníku N, Petrem Koubským.

Co přinesla nadstavba WWW? „WWW znamenalo možnost koukat v prohlížeči na texty a obrázky a proklikávat je, mít k nim ty linky,“ popisuje Koubský. A jak vlastně vypadal internet před příchodem rozhraní WWW? „Byl na něm e-mail –⁠ dost podobný tomu dnešnímu, i když ne tak elegantní a ne s tolika možnostmi, ale princip byl stejný. Existovalo na něm kupodivu něco jako chaty. Taky velice jednoduché, všechno to fungovalo v textovém režimu, ne v grafickém,“ vysvětluje.

Na začátku byly datové objemy a přenosy zlomkem toho, co se po síti přenáší dnes. To se ale postupem času měnilo a s vývojem výkonnějších počítačů se znásobily i objemy přenášených dat.

Kdy se používání internetu rozšířilo mezi veřejnost? „Kolem roku 94, protože web byl prostě přitažlivý pro daleko širší publikum, než vědci v CERNu plánovali a velice rychle vznikly první prohlížeče, které byly dostupné i na osobních počítačích. S čímž se z počátku moc nepočítalo, že takovéhle stroje by to dokázaly utáhnout. Ale najednou to šlo,“ dodává redaktor s úsměvem.

Co se dalo na webu zpočátku dělat? A jaká panika zachvátila IT svět kolem roku 2000? Poslechněte si celý rozhovor s redaktorem pro vědu a technologie Deníku N Petrem Koubským.

autor: Bořek Joura
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.