Proč se ze Sunny Day Real Estate nestala nová Nirvana? Poslechněte si Špínu!

25. říjen 2018

„Vychází z estetiky Fugazi, ale sní o tom, že budou jako Led Zeppelin,“ psalo se v dobové recenzi o seattleské kapele Sunny Day Real Estate. Sestava za sebou měla vzestup i pád a nacházela se v období vrcholné desky How It Feels to Be Something On z roku 1998. Tehdy to byl jeden ze spouštěcích momentů vlny emo rocku, která se pak několik let valila z televize. V rámci výročí alba si připomeneme příběh kapely. Skrývá nečekané zvraty a úspěch v něm nehraje hlavní roli.

Poté co na začátku devadesátých let hudební průmysl zjistil, že teenageři slyší na neurvalé kapely s kořeny v zaplivaných punkových klubech a garážích, začal hon na novou Nirvanu. Média i nahrávací společnosti byly hladové, některé kapely to vytáhlo do mainstreamu a jiné naprosto zničilo. Jednou z kapel, které měly nakročeno správným směrem, byli právě Sunny Day Real Estate. Svůj styl vybudovali na vypjatých pompézních melodiích. Na raných deskách jsou slyšet ozvěny osmdesátkových emo hardcore kapel z okruhu Dischord Records, ale místo vyřvávání Sunny Day Real Estate nasadili precizní vokál s poctivým rozsahem. Z podobných kořenů vycházeli například jejich vrstevníci Christie Front Drive nebo Texas Is the Reason. Ti ale své publikum hledali v hardcore-punkových kruzích, zatímco Sunny Day Real Estate mířili výš, ale tak vysoko jako Jimmy Eat World naštěstí nevystoupali.

Album Diary, které vyšlo v roce 1994 na labelu Sub Pop, sklidilo obrovský úspěch. V kapele se ale míchaly ambice s úplně jinými emocemi – ve stejné době frontmana Jeremy Enigka zasáhl mystický zážitek, který ho přivedl k víře. Rozjíždějící se kariéra Sunny Day Real Estate se tak zničehonic zastavila, Enigk vystoupil z rozjetého vlaku a fungování kapely tím bylo až do jejího konce poznamenané. Někteří členové se rozprchli k nově formovaným Foo Fighters a Enigk začal vydávat sólová alba. Přesto se jim v roce 1998 podařilo natočit klíčovou desku, která funguje i po dvaceti letech. Poslední album jim vyšlo v roce 2000, kde se Sunny Day Real Estate ukázali jako kapela se stadiónovým zvukem, ale přílišné ambice sestavu uspaly na další desetiletí. Pravověrní fanoušci nevěří, že je příběh Sunny Day Real Estate u konce, a stále vyčkávají.

Musí po konverzi ke křesťanství nutně přijít nejhorší album? Jak celou kapelu zasáhne spirituální zážitek frontmana Jeremyho Enigka? Poslechněte si Špínu a příběh Sunny Day Real Estate.

autoři: Miloš Hroch , Honza Šamánek , Petr Wagner
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.