Prochodil čtvery boty a pořád míří na sever. Ivan Mitrus o přechodu Evropy v době korony

20. prosinec 2020

„Poprvé v životě jsem šťastný z toho, co dělám,“ říká Ivan Mitrus, který se na začátku roku 2020 vydal pěšky po evropské dálkové trase E1 z jihu Sicílie až na Nordkapp. V tuto chvíli čeká ve Švédsku na jaro, aby mohl svoji cestu dokončit.

V cestovatelské Casablance se Ivan Mitrus ohlíží za korona komplikacemi na své cestě v Itálii, za přechodem Alp nebo překvapivými zážitky z pohostinného Německa. Jak říká v cestovatelském a outdoorovém magazínu Radia Wave, největší motivací je pro něj po celou dobu romantika severu, za kterou míří od konce ledna 2020, kdy na svoji cestu po nejdelší evropské dálkové trase vyrazil.

Doutnající Etna a hvězdy nad hlavou

„Jih Itálie je nejtemperamentnější a skvělý, i co se týče přírody. Překvapila mě příroda vnitrozemí. Čisté potoky s tůněmi, kde bylo vidět do tří metrů hloubky... Anebo Etna, kterou jsem tři dny obcházel. Večery jsem trávil v kamenných chatách u krbu. Doutnající Etna a hvězdy nad hlavou, bylo to nádherné.“

Ivan Mitrus na pěší cestě z jihu Sicílie na sever Švédska

Někdy podle svých slov ušel i 40 kilometrů a ani mu to nepřišlo. V Itálii ho čekala i 14denní karanténa a každodenní kontakt s policií. Během zákazu vycházení pomáhal jedné místní rodině i s hlídáním malého dítěte.

Dánsko na jeden zátah

Krásy Alp jsou podle Ivana Mitruse všeobecně známé. „Vzpomínám na to rád, jsou nádherné, ale není to pro mě špice celé E1,“ tvrdí. Zato zážitky s německou pohostinností pro něj byly překvapivé. Navíc si tam připadal dost jako doma.

Dánsko pak bylo pro cestovatele určitým testem na řidčeji obydlený sever. Přešel ho s jediným nákupem za 10 dní. Teď pokračuje evropským severem, na který se celou cestu těší – respektive v jižním Švédsku čeká na počasí, které mu umožní pokračovat dál.

Poprvé v životě jsem šťastný z toho, co dělám

„Ta cesta se pro mě stala životním stylem. Poprvé v životě jsem šťastný z toho, co dělám,“ říká Ivan po Skypu ze Švédska. „Jsem ochotný tu nechat úplně poslední korunu, což tedy pro mě nebude problém,“ usmívá se cestovatel, který Evropu přechází s velmi omezeným rozpočtem.

Prochodil čtvery boty a pořád míří na sever. Poslechněte si rozhovor s Ivanem Mitrusem v záznamu pořadu Casablanca tady na webu nebo v podcastech. O své cestě Ivan Mitrus píše na FB stránce Ivan na cestě na sever.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka