Projekce na chátrající památky – Oživte si barák

1. květen 2012

Mladým uměním ožilo na pět dní pět chátrajících domů v Praze. Aktivita s názvem Oživte si barák má upozornit na zoufalý stav vybraných památkově chráněných budov.

Nádraží Vyšehrad, usedlost Cibulka a další tři kdysi výstavní domy oživil videomapping a hudba, v programu bylo i pouliční saunování nebo sadařství. O projektu přišla mluvit organizátorka Hana Felklová a Tereza (členka týmu Osvobozený biograf).

Mluvili jsme o historii a situaci pěti vybraných domů. Každý z nich se od 30. dubna do 4. května stal na jedno odpoledne až večer místem setkání umělců, pamětníků a lidí, kterým není lhostejný jejich další osud. Představili jsme také aktivity Osvobozeného biografu, který se projekcemi na chátrající památky zabývá už rok.

Aktivity Oživte si Barák ani Osvobozeného biografu tímto týdnem projekcí zdaleka nekončí, jejich další vývoj můžete sledovat na www.ozivtesibarak.cz a osvobozenybiograf.wordpress.com.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.