Projekt Frontiers of Solitude: Na pomezí samoty a postindustriální krajiny

4. únor 2016

Česká, norská a islandská krajina, její hranice a specifické projevy společně s globálními otázkami ekologie a klimatu, to všechno jsou témata, která otevírá projekt Frontiers of Solitude. Několik expedic po severních Čechách a severu Evropy spojilo mezinárodní skupinu umělců, kteří od léta 2015 pracují na instalacích, videích a jiných audiovizuálních záznamech. Výstupy z těchto expedic můžete do 4. března vidět a slyšet v galeriích Školská 28, Fotograf Gallery a Galerii Ex Post.

Vybraní umělci z Norska a Islandu, stejně jako čeští autoři se ve své tvorbě zabývají otázkami ekologie, prostoru nebo krajiny, a proto se projektu zúčastnili. Z výrazných českých tvůrců zmínili naši hosté, Dagmar Šubrtová a Miloš Vojtěchovský, třeba Vladimíra Turnera, Pavla Mrkuse nebo Martina Zeta. Miloš Vojtěchovský, autor koncepce projektu, byl sám účastníkem několika expedicí, a jak sám přiznal, v některých oblastech industriální krajiny severních Čech byl poprvé v životě.

03562401.jpeg

Představy participujících umělců o pojmech prostor, krajina, prostředí nebo země zahrnuje výstava, která poputuje do Jihlavy a později do Norska. „Rádi bychom navázali hlubší spolupráci právě se severočeským Mosteckem, konkrétně se skupinami, které na místě působí a snaží se, aby podobné aktivity vzbuzovaly reakci. Na konci roku by měla výstava putovat i do Norska, kde bude prezentovaná na území původních obyvatel Sámů,“ říká Dagmar Šubrtová, hlavní kurátorka projektu. Videa z doprovodných akcí, přednášek a nejrůznější tematické dokumenty spolu s programem celého projektu můžete najít na frontiers-of-solitude.org nebo webu jednotlivých participujících institucí.

Provázanosti postindustriální krajiny se společností a přírodou se věnuje stejnojmenné symposium, které začíná 5. února a pokračuje o víkendu ve Francouzském institutu v Praze. Pozvání na toto setkání přijal například Václav Bělohradský nebo Stanislav Komárek. Symposium vedle přednášek nabízí i prostor pro diskusi, je simultánně tlumočeno do češtiny, respektive do angličtiny, a sobotní část zakončí projekce snímku The Forgotten Space Alana Sekuly a Noela Burcha.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka