Projekt Paneláci zkoumá česká sídliště

3. prosinec 2013

V bytech na panelových sídlištích u nás bydlí skoro třetina obyvatel. I přesto jsou dodnes paneláky opředeny řadou mýtů. Jeden z nich třeba tvrdí, že životnost panelových domů byla koncipována maximálně na třicet let. Vyvrátit mýty a zároveň poskytnout ověřená vědecká fakta o tom, jak panelová sídliště a život na nich fungují, chce projekt Paneláci.

Je to dosud nejrozsáhlejší výzkumná studie, která se zabývá panelovými sídlišti u nás. Jsou do ní zapojeni architekti, sociologové, urbanisté a historici. Projekt začal letos a skončit by měl v roce 2017.

Na čtyřech sídlištích bydlel i jeden z členů výzkumného týmu – sociální antropolog Martin Veselý: „Pravidelně se setkávám s tím, že lidi, kteří na sídlišti nikdy nebydleli, mi říkají, jak jsou všichni lidi na sídlišti nešťastní, protože tam nikoho neznáte a je to tam šedé a anonymní. Ten mýtus o tom, že mi panelák po třiceti letech spadne na hlavu, jsem taky slyšel. Paneláky skutečně měly mít životnost třicet let – ovšem ne stavební, ale morální. Komunistický režim zkrátka předpokládal , že do třiceti let vznikne místo panelových sídlišť jiný druh bydlení a paneláky už pak nebudou potřeba. To se ale nikdy nestalo. Betonové konstrukce paneláků ale mají životnost mnohem delší než několik desítek let.“

Do projektu se zapojila i historička architektury Martina Flekačová. Ta tvrdí, že některé současné developerské zásahy do sídlišť jim velice škodí: „Cílem toho projektu by měla být osvěta. Chtěla bych, aby lidi pochopili, že sídliště mají své architektonické a urbanistické kvality, které se dnešními neuváženými developerskými kroky ztrácí.“

03016963.jpeg

Výsledkem projektu bude několik velkých výstav po celé republice, tři odborné knihy o panelových sídlištích, řada vědeckých článků a taky certifikovaná metodika. Ta by měla sloužit jednak k ochraně těchto celků a možnostem jejich dalšího rozvoje a jednak k edukativnímu postupu, který umožní zpřístupnit široké veřejnosti specifického genia loci těchto lokalit. Práci výzkumného týmu můžete průběžně sledovat na sociální síti Facebook na profilu projektu Paneláci.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.