Prsa učíme děti až naposled, je to nejsložitější plavecký styl, říká zakladatelka plaveckého klubu

14. září 2022

„Umět plavat je základní dovednost, s vodou se potkáváme celý život. S vodou ale souvisí taky velké téma strachu. Některým dětem seznamování se s tímhle živlem trvá a rodiče často jejich strach berou na sebe,“ říká Blanka Kolářová Sudíková, zakladatelka plaveckého klubu Plaváček.

„Pobyt pod vodou je pro dítě úplně přirozený a uvolňující. S hlavou nad vodou se bezpečně plavat naučí až v sedmi osmi letech, kdy má cenu tříbit plavecký styl. Důležité je, aby se dítě uvolnilo a s vodou nebojovalo. Toho docílíme tím, že si ve vodě hrajeme, poléváme se, společně se potápíme,“ říká Blanka Kolářová Sudíková.

Blanka Kolářová Sudíková

„Spadla lžička do kafíčka je geniální metoda seznamování se s vodou. Pokud chcete dítě naučit plavat sami, neříkejte mu, ať zavře oči a zacpe si nos – pod vodou přece musí vidět, kam plave Děti se hodně učí tím, že mapují prostor, načítají,“ vysvětluje Kolářová Sudíková. „Naučit styl není jen tak. Známou metodu „prsa“ učíme děti až naposledy, je totiž na koordinaci nejtěžší. Naopak kraul je velmi snadný,“ dodává.

Jak vypadá sebezáchrana malých dětí? Co je to vaničkování a k čemu je dobré? Poslechněte si Houpačky s Blankou Kolářovou Sudíkovou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.