Prudič nepřinášející východisko, nebo „nejmilejší kluk“ z Beatles? George Harrison by oslavil 80

24. únor 2023

V sobotu 25. února by George Harrison, jeden ze čtyř kultovních Beatlů, oslavil své 80. narozeniny. „Velká láska, můj hrdina, supr sólový alba,“ hodnotí jeho odkaz fanoušek Šimon. Fanynku Annu zase navedl na cestu spirituality: „Už jako mladá jsem se zajímala o jakési spirituálno, on ho pro mě z velké části vyobrazoval.“ Od Jakuba se dozvíme, že Harrison byl dobrý kytarista, podle kníru ale taky dobrý člověk. Lze na něj vůbec vzpomínat i ve zlém?

O Beatles se toho pochopitelně ví mnoho, přesto se o slavné čtveřici stále dozvídáme nové informace – třeba skrze fanzin Beatlemánie, který od poloviny devadesátých let vydává celorepublikový fanklub kapely. „O nich se může psát nekonečně,“ říká přesvědčeně jeden z největších tuzemských fanoušků Tomáš. Předloňský třídílný dokument režiséra Petera Jacksona Get Back ale minimálně jednomu člověku dokázal názor na Harrisona změnit.

„George Harrison byl můj hodně oblíbenej Beatle. Až do té doby, co jsem zhlédl dokument Get Back, kde se ukázalo, že minimálně v té době zastával při práci roli takového prudiče, který ale zároveň nepřinášel žádné řešení,“ říká Nèro Scartch z kapely MYDY.

„Trochu jsem na něj změnil pohled, každopádně jeho písně v rámci Beatles i v rámci sólové tvorby jsou prostě pořád kouzelný.“ Jeden z největších fanoušků a dlouholetý odebíratel výše zmíněného fanzinu Tomáš má jasno: „Pro mě je George nejmilejší kluk z Beatles.“

Jak na hudební i životní kvality George Harrisona vzpomíná Josef Hradílek z kapely Dukla? Poslechněte si celý příspěvek a připomeňte si slavného hudebníka při 80. výročí od jeho narození.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka