První den na Eurosonicu: Hraje se v hospodách, divadle i kostele

17. leden 2019

Redaktor Ondřej Bambas volal během dne do studia Radia Wave, aby informoval, jak festival Eurosonic probíhá a jaká je na něm atmosféra. Festival je letos zaměřený na českou a slovenskou produkci a Ondru na něm baví hlavně to, že místa koncertů jsou stejně různorodá jako samotné kapely a jejich žánry. Jeho nejoblíbenější stage je prý v městském divadle, kde se hraje naruby – koncertuje se dole v hledišti a publikum je na jevišti.

Samotné město Groningen prý festivalem patřičně ožilo – každoročně na největší a nejstarší hudební veletrh v Evropě prý přijede na 40 000 návštěvníků a přes 400 hudebních uskupení. Restaurace a hospody jsou během obědů a večeří plné, v ulicích je rušno, přestože je pořádná zima. A protože je Eurosonic právě showcaseovou akcí, od rána se v centru s několika sály schází profesionálové a snaží se dohodnout nové smlouvy, spolupráce, zabookovat interpreta, dokud se ještě dá zaplatit. Takhle se to v minulosti povedlo pořadatelům s interprety jako Franz Ferdinand, Bastille nebo třeba zpěvačkou Ellie Goulding, která měla před vydáním hitu Lights. Loni pomohl velkou měrou Eurosonic projektu Superorganism, které jsme mohli vidět na Metronomu a na podzim i samostatně v pražském Futuru.

Radio Wave na festivalu Eurosonic

První festivalový den, středa, byl spíš stále přípravnou fází, ale už večer návštěvníci mohli zajít například na domácí Klangstof, švédskou indierockovou písničkářku Linn Koch-Emmery nebo českou shoegazeovou kapelu Manon Meurt.

Z interpretů, na které Ondřej doporučuje během čtvrtku a pátku zajít, je to třeba rapper Octavian – vítěz ankety BBC Sound Of 2019, tedy podle britského rádia jeden z těch, kterým bychom měli v letošním roce věnovat pozornost. Bude tu ale i rapperka Flohio, kterou jsme mohli nedávno vidět na Addictu v Praze. Svoji show si chystá na dnešní večer rocková parta Fontaines DC, zpěvačka a saxofonistka Laura Misch – sestra už poměrně známého producenta Toma Mische. Návrat na koncertní pódia hlásí s novým projektem i Rakušan Dorian Concept a těšit se samozřejmě můžeme i na české a slovenské hudebníky, kterým je věnována pozornost na letošním ročníku. Celkově tu vystoupí jedenáct hudebníků z Česka a stejný počet slovenských umělců.

Pokud chcete vědět, které koncerty zatím Ondřej Bambas stihl a co na ně říká, pusťte si celý audiopříspěvek.

Pusťte si záznam z prvního dne vysílání Radia Wave na festivalu Eurosonic.

autoři: Hana Merková , Ondřej Bambas
Spustit audio