Psychic TV vystoupí v Roxy

25. duben 2008

Do Prahy se v květnu chystá jedna z nejkontroverznějších kapel, která se kdy vyskytla na alternativní elektronické scéně. Koncerty Psychic TV jsou nezapomenutelným zážitkem a vy se můžete na jeden takový těšit 6. května v klubu Roxy. Soutěžte celý týden s Radiem Wave od 28. dubna do 2. května o vstupenky na tento koncert.

Vše začalo již v roce 1981, kdy se sešli bývalí členové pionýrů elektronické hudby Throbbing Gristle Genesis P-Orridge, Peter Christopherson a Geoff Rushton (také známý jako John Balance) s Alexem Fergusonem z formace Alternative TV. Vzniklý zvukový transmediální projekt byl původně zamýšlen jako superskupina, jíž by korunoval hlas Iana Curtise z Joy Division, ten bohužel v květnu 1980 spáchal sebevraždu.

00706357.jpeg

První alba Psychic TV Force Thee Hand ov Chance a Dreams Less Sweet zněla zatím ještě dost popově, i když už tehdy obsahovala zvukové experimenty z pera Christophersona a Rushtona. V roce 1983 právě tito dva hudebníci přešli k projektu Coil a Psychic TV do svých koncertů zapojili živé nástroje. POSLECHNĚTE SI: Rozhovor s Genesis P-Orridge z Psychic TV

O rok později se kapela rozloučila s nahrávací společností Some Bizzare Records a přestala podporovat své nahrávky v médiích. O další dva roky později se Psychic TV pustili do projektu, v jehož rámci měli vydat 23 koncertních alb rychlostí jedno za měsíc (každého dvacátého třetího v měsíci).

V roce 1985 Psychic TV založili label Temple Records a o rok později začali s vydáváním zmíněných 23 živáků, přičemž se bez vysvětlení zastavili už u sedmnáctého z nich. Desátá nahrávka z této série, známá pouze jako Album 10, byla posluchačům dostupná pouze po předložení kupónů ze všech devíti předcházejících desek. Kapela se poté dočkala zápisu do Guinnessovy knihy rekordů poté, co vydala 70 alb během jediného roku. POSLECHNĚTE SI: Rubriku Čtěte na straně 100,7FM o skupině Psychic TV

Po vydání druhé studiové desky Allegory and Self: Thee Starlit Mire (1988) se začali zajímat o vzkvétající scénu acid housu a techna. Tehdy byl také Alex Ferguson nahrazen techno producentem Fredem Gianellim. V tomto období Gianelli a další hudebníci vydali bezpočet nahrávek pod jménem Psychic TV i pod dalšími pseudonymy, aby tak podpořili iluzi silného acid housového podhoubí v Británii.

00706358.jpeg

Koncem devadesátých let Genesis P-Orridge společně s Thrasherem zformoval skupinu Thee Majesty, načež Psychic TV oznámili rozchod a poslední koncert odehráli roku 1999. O čtyři roky později kapela vstala z mrtvých pod názvem PTV3.

Roku 2004 se Psychic TV po více než deseti letech dali znovu dohromady a vydali se na turné po USA v sestavě Genesis P-Orridge (baskytara + efekty, elektrické housle, zpěv), Lady Jaye (samplery, tamburína), David Max (kytary, zpěv), Alice Genese (baskytara, zpěv), Eddie O'Dowd (bicí, perkusivní sampler) a Markus Fabulous Persson (klávesy). John Balance bohužel v listopadu 2004 tragicky zahynul ve věku 42 let, když nešťastně spadl z prvního patra svého domu.

Více informací najdete na stránkách klubu ROXY.

autor: Press kit
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.