Punk na lodi a písničkáři ve Stromovce. Nejzajímavější pražské kulturní prostory pod širým nebem

9. květen 2018

Do Bajkazylu na náplavce si letos nezajdete, otevře se ale místo toho Holešovické nábřeží. Kotví tu nákladní loď Altenburg, která se právě teď proměňuje na koncertní stage a bar. Nově se otevřel Containall, ale tentokrát ve Stromovce a v kulturním programu pokračují i v Kasárnách Karlín u pražské Florence. Co se bude dít v letní Praze a co se chystá ve vaší čtvrti?

Poptávka po zábavě venku je rok od roku větší. Lidé začali znovu objevovat letní kina a chtějí si užívat party a koncerty na netradičních místech. Dát si pivo nebo něco z grilu, a zároveň si zajít na výstavu, můžete v Holešovické šachtě, v karlínském Přístavu si zase užijete pocit, že jste u řeky někde daleko za městem. Hlavně pro fanoušky free techna je tu modřanský Myapur pokojíček, bohatý venkovní program na zahradě připravuje Autonomní centrum Klinika  nebo Dejvická klubovna .

Vznikl taky jeden nový podnik, jeden ze starších se přesunul a ten největší se právě chystá na začátek sezony – o tyhle tři jsme se letos zajímali podrobněji. 

Filmy, koncerty a pivo na vzduchu. Kam v Praze v létě za kulturou pod širým nebem

Holešovická šachta

Míst, kde se dá v létě venku posedět a zároveň se zabavit kulturním programem, je v Praze čím dál víc. Vznikají zcela nové prostory jako galerie Holešovická šachta. Ty již existující se rozvíjejí a proměňují tak jako město kolem nich. Jak to vypadá v šachtě, v karlínském Přístavu a na Nákladovém nádraží Žižkov? A co provozovatelé chystají na léto?

Make náplavka great again

Holešovickou náplavku u vlakového nádraží lemují zbytky starých továren a neudržovaná městská divočina. „Chtěli bychom to tady oživit a trochu revitalizovat,“ říká Vojta, jeden z členů posádky Altenburgu. Několik desítek metrů dlouhou loď, která od 60. let vozila písek a uhlí, zachránil před sešrotováním Martin Kontra, spolumajitel Bajkazylů a klubu Bike Jesus. Altenburg ale nebude novým Bajkazylem, o program se bude starat jiná crew a nechystá se tu ani žádná cyklodílna. Vypadá jako velký rezavý kontejner.

Altenburg v Tróji v zimě 2017

V jeho útrobách se ale budou od začátku června odehrávat koncertní a možná i divadelní produkce. „Chtěli bychom tu mít různé, i extrémnější okrajové žánry, propojovat elektronickou a kytarovou scénu,“ popsal vizi Kontra. „Tohle místo má takovou industriální, romantickou atmosféru a chtěli bychom, aby se to odráželo i v programu,“ dodává Vojta. „Plánujeme expandovat taky na břeh, budou tam lehátka, ohně, sociální zařízení a asi i druhý bar.“ Provoz Altenburgu začne koncertem 2. června, zahrají Lightning Glove nebo post-punkoví Buzz Kull.

Za sportem do kontejneru

Kontejner Containallu stál pět let na Malé Straně a jeho přesun do Stromovky vyvolal malé pozdvižení. „Budova, kde jsme sídlili, přešla pod ministerstvo financí a nám neprodloužili smlouvu. Pak jsme objevili tenhle krásný kout Stromovky a dohodli se s Magistrátem, pod který park spadá,“ vysvětluje Honza z produkčního týmu, jak se dostali k novému místu. Přesun do lesoparku se odrazí i na programu, hlasitých koncertů a parties se návštěvníci letos nedočkají, ale hudba z programu nezmizí. Dramaturgie se jen zaměří spíš na písničkáře a akustickou hudbu.

Containall ve Stromovce

„Je tu kolem hodně prostoru, takže tuhle sezonu začínáme s hodinami jógy, workshopy netradičních sportů pro děti a také jsme zrekonstruovali beachvolejbalové a nohejbalové hřiště,“ popisuje Natálie. Pravidelně se budou konat také filmové projekce. „Vzhledem k blízkosti trati jsme v květnu připravili filmový blok s vlakovou tematikou, budeme promítat třeba Cizince ve vlaku nebo Vraždu v Orient expressu.“

Pivo ve stromě

Za sportem, letním kinem a koncerty můžete vyrazit i do Kasáren Karlín. Skoro hektar velký dvůr nabízí spoustu nejrůznějšího vyžití od pískoviště a dětského hřiště přes hřiště na nohejbal a beachvolejbal po možnost opéct si buřty na ohni, nebo jen posadit se v klidu do lehátka nebo před kavárnu. Z dvorany, která je větší než lecjaké náměstí, se snaží tým Kasáren vytvořit široce přístupný veřejný prostor. Nějaká omezení tu ale přece jen platí. „Není to tu otevřené nonstop, otevíráme v jednu a zavíráme o půlnoci. A také prosíme návštěvníky, aby si sem nenosili vlastní jídlo a pití, protože kavárna a bary nám zajišťují zdroj příjmů,“ vysvětluje zdejší šéf Matěj Velek.

Karlínské kasárny

Na nádvoří se chystá letní kino, momentálně se pracuje na lepším technickém zázemí a větším počtu míst k sezení. Promítat se budou starší i novější filmy, zároveň pokračuje program také v kinosále v budově kasáren. V klubu, který vznikl v bývalých garážích, se i přes léto budou konat koncerty živé hudby. „Venku koncerty nepořádáme kvůli hluku a nočnímu klidu. Jsme přece jen v obytné zóně a chceme mít s našimi sousedy co nejlepší vztahy,“ říká Velek. V kasárnách má prostor i výtvarné umění ve dvou sálech, které spravuje galerie Karlín Studios. Galerií je ale i samotný dvůr, na který umístili své objekty výtvarníci Čestmír Suška a František Skála. Ze Suškovy rozhledny je možné shlédnout celý dvůr a u Skálova prastánku ve starém vykotlaném kmeni se můžete občerstvit pivem, limem i špekáčky.

Stane se z holešovické náplavky nejvíc trendy místo v Praze? Co můžeme čekat od vlaků ve Stromovce a co skrývají zákoutí jednoho z největších dvorů v Praze? Poslechněte si rozhovory s kulturními promotéry.

autor: Alžběta Medková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.