Quest: Starý Möwald farmu měl. Jaký je život virtuálního farmáře?

5. leden 2017

Dáváme si krátkou pauzu od recenzování podzimních kandidátů na hru roku a vracíme se ke starým hrám. Má vůbec zpětná kompatibilita smysl? A proč byste si měli zahrát nový Farming Simulator?

Skoro všichni občas máme chuť se pustit do některé ze starších her, ale ne vždycky to jde. Kdybyste si chtěli zahrát libovolný kousek z roku 1997, máte hned několik možností. V ideálním případě se vám doma válí dobové zařízení a hra v originální verzi. Když ne, můžete se spolehnout na zdarma dostupné emulátory pro PC. To je pravděpodobně nejjistější, nejjednodušší a nejlevnější řešení. A také nelegální. Emulace konzolových her bývá paradoxně jednodušší než spuštění her vyvíjených pro starší verze Windows. Nijak neupravené tituly pro PC na novém operačním systému často ani nenainstalujete.

O zpětnou kompatibilitu výrazně vzrostl zájem v souvislosti s programem Backward Compatibility na Xboxu One. Díky němu si teď můžete zahrát vybrané tituly z Xboxu 360 i na nejnovější konzoli od Microsoftu. Ale je to vůbec potřeba? Zrovna letos vychází tolik nových a kvalitních her, že ani ti nejzapálenější hráči je nemohou všechny stíhat. Pravděpodobnost, že si v rámci zpětné kompatibility zahrajete víc než 5 her, je mizivá. Navíc se hry a preference hráčů mění tak často a rychle, že i leckteré tituly z aktuálního desetiletí jsou téměř nehratelné. Nechte dvacetiletého hráče strávit pár hodin s novým Tomb Raiderem a pak mu nabídněte třeba 8 let starý díl s podtitulem Underworld. Nevydrží u něj. Něco takového se o filmech či hudbě říct nedá.

Šílenství okolo bizarních simulátorů trochu ustoupilo, ale například Němci, Poláci i Češi si virtuální autobusáctví a kamioňáctví zamilovali. Stejně tak farmaření. Ve Farming Simulatoru 17 si na vlastním pozemku můžete rozvrhnout, co budete pěstovat, jak vyděláte peníze a jakým způsobem si užijete život farmáře. A není to žádná legrace. Slovo „simulator“ není v názvu hry jen tak, tvrdou práci za vás nikdo neudělá.

Abyste ve Farming Simulatoru uspěli, musíte se hodně snažit. Přístup „tak já si to tedy vyzkouším“ tady nefunguje. Hra vám toho vysvětlí jen velmi málo a je velmi těžké do ní proniknout. Když jí ale věnujete pár hodin, abyste se vůbec naučili ji hrát, máte vyhráno. Pak už vás čekají jenom stovky hodin drandění po polích a pěstování brambor. Proč byste to dělali? Přece kvůli dobrému pocitu.

Možná ne vy, ale třeba váš táta ano. Váš táta si u takové hry velmi rád odpočine. Váš táta zná značky a výrobce zemědělské techniky a udělá mu radost, když si alespoň ve virtuálním světě bude moci koupit nejlepší kombajn na trhu. Farming Simulator pochopitelně není hra pro každého, na to je až moc tuhá, ale tím spíš dokáže pohltit hráče, kteří k tématu mají blízko. 4 body ze 7.

Poslechněte si celý pořad!

autoři: Jaromír Möwald , Lukáš Kunce
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.