Radio Wave Live Sessions – LU

4. říjen 2010

Zářijová RWLS patřila kapele LU, která vystoupila v olomouckém studiu Českého rozhlasu. Konání koncertů RWLS je nově přesunuté na poslední čtvrtky v měsíci už od sedmi hodin večer. A jak se ukázalo v Olomouci, přeje tenhle posun větší návštěvnosti – útulné komorní studio bylo téměř zaplněné.

LU to neměli do olomouckého rozhlasu daleko, patří totiž ke kopřivnické hudební scéně kolem Nora Clubu a hudebního vydavatelství Piper Records. Kapela kolem ústřední postavy Zbyňka Machetanze se dala dohromady v roce 2002 a o rok později debutovala eponymní deskou LU. Začala koncertovat se spřízněnou Nierikou, Folk3mail, Priessnitz, OTK a dalšími. V roce 2004 vyhráli festival Malá Alternativa a objevili se v televizním pořadu Paskvil. Druhou desku dali LU dohromady až po téměř sedmi letech. Album Owes And Wovs nahrávali stejně jako debut v domácím studiu a křtili v prosinci 2009 v Nora Clubu.

Zvuk profesionálního rozhlasového studia byl pro kapelu zvyklou pracovat v domácích lo-fi podmínkách těžkou zkouškou. LU také museli kompenzovat dočasně chybějícího violoncellistu Adama Kováře, což řeší tak, že Tomáš Neuwerth pouští jeho party z notebooku vedle bubnování. Ačkoli nejčerstvější člen Pavel Karas je v LU teprve od začátku roku, působila čtveřice v Olomouci dobře sehraným dojmem. Do studiového prostředí dostali svým přístupem a vtípky atmosféru obývákového koncertu, kterou podtrhovala pozitivní podpora návštěvníků studia.

02155896.jpeg

LU navíc premiérově zahráli jednu čerstvou novinku, která předznamenává třetí řadovou desku. A jak kapela tvrdí, nemělo by se na toto album čekat tak dlouho jako na předchozí. Pokud ovšem nenastanou nenadálé rodinné okolnosti, které letos poslaly k ledu spřízněnou kapelu Nierika. Více se dozvíte v rozhovoru, který jsme natočili po koncertu a brzy bude na webu wave.cz jako součást videoreportáže z akce, samotnou Live Session pak můžete shlédnout v našem Videojukeboxu.

Příští RWLS pro vás chystáme v karlínském rozhlasovém studiu v Praze. Poslední a navíc ještě sváteční čtvrtek v měsíci říjnu, tedy 28. Pozvali jsme kapelu Umakart, která přes osobu Tomáše Neuwertha na kapelu LU přímo navazuje. Těšíme se na vás už od sedmi hodin večer.

autor: nikamay
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.