Radio Wave Live Sessions - The Ritchie Success

2. únor 2010

Po loňské Radio Wave Live Sessions Region Tour jsme se vrátili znovu do Prahy. V sobotu 30. ledna od 20 hodin se konal koncert v karlínském studiu A. Pozvání přijala kapela sídlící v Praze, zpívající německy a hrající jednoduše řečeno agresivní, lehce psychedelický až apokalyptický rockenrol - The Ritchie Success.

The Ritchie Success založili už v roce 2004 Martin Růžička a Martin Kontra a loni debutovali deskou Chloroform, kterou si hudební redakce Radia Wave vybrala mezi pět nejzásadnějších počinů uplynulého roku na tuzemské scéně. Společně třeba s Kill The Dandies nebo The Prostitutes patří mezi vyspělé skupiny, ale na rozdíl od výše jmenovaných nekoncertují tak často. Potvrdil mi to i zpěvák Phillip Schenker, rozený Švýcar, který kromě Prahy žil například i v Amsterdamu a dalších evropských městech.

"Dneska je to po dlouhý době, tak já se těším, protože dnes máme i několik nových písniček, které si vyzkoušíme. A máme speciální obsazení, protože máme novýho bubeníka, který hraje na elektronické bubny."

Na kapele byla delší koncertní pauza znát jen okrajově. Jejich záměrně nekompromisní zvuk, který rozhodně nepůsobí přívětivě, v živém podání celkem věrně navazuje na nahrávku Chloroform, jenž pro kluky smíchal alternativec Ondřej Ježek. Nad tím vším se vznášel spíše mluvený projev Phillipa Schenkera, který svou němčinou na příchozí působil hypnoticky. Kde hledá pro své texty inspiraci?

01084747.jpeg

"No, tak pro mě je asi inspirací trochu absurdní poetika různých skupin spisovatelů začátku 90. let a taky 80. let. Mě to strašně baví, ale ty texty jdou těžko popsat."

V hudbě The Ritchie Succes jsou slyšet třeba i vlivy Einstürzende Neubauten, a to nejen kvůli němčině, která může na spoustu Čechů působit odpudivě a lingvisticky tvrdě. Příchozí s tímto zažitým předsudkem nesouhlasili. Koncert trval necelých padesát minut a setkal se s pozitivním ohlasem. Podle známých tváří bylo vidět, že někteří návštěvníci nejsou v karlínském studiu A poprvé.

01084748.jpeg

Koncert byl věnován památce zesnulého bubeníka Jana Jakuba Kotíka, výtvarníka a také pravnuka T. G. Masaryka.

Příští měsíc se uvidíme v pardubickém Divadle 29, kde zahraje elektronický projekt Kazety.

autor: Jakub Johánek
Spustit audio