Radio Wave objevuje Hradec alias Mechov

30. květen 2014

Na konci května jsme se v rámci našeho pravidelného seriálu Týden ve městě vydali do Hradce Králové. Důkladně jsme proprali tamní kulturní a společenskou scénu. O hudbě a výtvarném umění jsme mluvili s pankáčem Štěpánem Málkem, hradecká divadelní prkna nám ukázal umělecký šéf Klicperova divadla David Drábek. O pomoci dětem, dospívajícím a mladým rodinám jsme hovořili se zástupkyněmi sdružení Prostor Pro.

Prvním hostem v našem vysílání byl místní výtvarník, básník, sochař, akademik a pankáč Štěpán Málek z mezigenerační kapely N. V. Ú. Mimo jiné nás pozval na hradeckou náplavku, kde probíhá 8. ročník Artienalle. Jak se u něj prolíná punk s výtvarným uměním? „Zvolil jsem si dva jazyky, kterými se mi dobře hovoří, a snažím se s nimi být uvěřitelný. V punku je to uřvanost a ve výtvarnu se zklidňuju.“ V 16 letech ho sebrala StB, nebylo to však kvůli hudbě, ale kvůli výtvarným dílům. Podle Štěpána „měli soudruzi imaginaci opravdu dobrou“. Protože je vášnivý cyklista, probrali jsme také stav hradecké cyklodopravy. Pokud se chcete dozvědět, proč Štěpán Málek skončil jako pedagog, jaké to bylo být hradeckým pankáčem v 80. letech a kam se vyvíjí punková scéna dnes, poslechněte si celý rozhovor.

Od hudby jsme se postupně dostali k divadlu. Hradecké Klicperovo divadlo je kritikou považováno za jednu z nejlepších a nejprogresivnějších scén v České republice. Vyzpovídali jsme uměleckého ředitele tohoto divadla Davida Drábka. „Hradec byl rudým salónem republiky, zakotvila tu spousta tvůrců, kteří měli Prahu zakázanou. V současnosti se v Hradci Králové urodilo na divadelním poli něco zcela výjimečného,“ říká režisér a dramaturg David Drábek. Jeho velkou inspirací pro divadelní hry jsou film a televize, ve svých inscenacích často kritizuje konzumní (televizní) společnost. Ptali jsme se i na to, co pro něj znamená Cena Alfréda Radoka, kterou obdržel v minulosti hned několikrát.

03133220.jpeg

Rozebrali jsme taky program nadcházejícího 20. ročníku Mezinárodního festivalu Divadlo evropských regionů, který po celém Hradci Králové proběhne od 21. do 30. června. Vyzpovídali jsme dramaturgyni Klicperova divadla Janu Sloukovou a dramaturgyni z Divadla DRAK Dominiku Špalkovou.

Hradecký projekt a sdružení Prostor Pro má za sebou už čtrnáctiletou historii. Jeho cílem je mimo jiné být oporou pro mladé, kteří se ocitli v těžké situaci. Za hradecký mikrofon usedly vedoucí nízkoprahových a preventivních programů Gabriela Lepková a vedoucí prorodinných programů Martina Novotná.

autor: Martin Melichar
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.