Radio Weir!

8. duben 2011

Jubilejní desáté Čelisti se měly stát důvodem k velkolepé oslavě naší vytrvalosti a píle, staly se však pouze festivalem hypochondrie, intelektuálně větvených souvětí a především zdrcující sklerózy, jejíž vinou se úplně zapomnělo na jubilejnost celého vydání.

Na hodinu se tak Radio Wave změnilo na Radio Weir a trojice starých čundráků a expertů na extrémní outdoor dávala slavnému australskému režisérovi ochutnat, zač je toho kritická Sibérie. Vůbec první průměrný film jinak fenomenálního Petera Weira Útěk ze Sibiře si vysloužil mrazivé soudy.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: Útěk ze Sibiře: National Geographic uvádí…

Frustrace byla samozřejmá. V první vstupu jsme se dozvěděli hned několik tragických zpráv o Alešovi – že se nedožije roku 2013 a premiéry druhých Příšerek s.r.o. (možná ani letošních švestek), že současná vlna filmů o zombících, jejichž novým zástupcem je nadějně vyhlížející drama Maggie, je inspirováno především jeho jarní únavou a že Daniel si s těmi svými souvětími nedá pokoj. Funebrální veselí tak vzbudil jen náš milovaný posel optimismu Lars von Trier, který váhal mezi Nymfomankou a Špínou v proleženinách. My měli jasno (možná až příliš) už během vysílání. Veřejnoprávní hudlařina!

Nihilistická nálada podbarvená smutným a pomalým hudebním doprovodem nás snad do příště opustí. Ačkoli: čeká nás novinka Sophie Coppolové Somewhere, u které se Aleš už dvakrát bezedně dojal. Další nášup veřejnoprávního pláče a melancholie tak očekávejte v Čelistech s jubilejním číslem 11!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.