Rekonstrukce Mánesa je hotová. Co bude dál?

7. únor 2014

Problematická rekonstrukce pražské galerie Mánes je u konce a výstavní síň už je zkolaudovaná. Jak bude vypadat výstavní koncepce zrekonstruované galerie a kdy začne první výstava?

„Rekonstrukce už je sice hotová, ale některé části budovy ještě neprošly kolaudací. Už jsme zkolaudovali samotnou výstavní síň, ale třeba prostory kavárny a restaurace ještě ne,“ vysvětluje Petr Kuthan, člen správní rady Nadace českého výtvarného umění, která je majitelem budovy Mánesa.

Rekonstrukce stála 140 milionů korun a na její financování si nadace vzala úvěr u banky. „Budova Mánesa je v zástavě u banky, pokud bychom úvěr nespláceli, tak Mánes bance propadne. To je klasický postup,“ dodává Petr Kuthan.

Výstavní koncepce, která se bude soustředit pouze na finanční zisk, se ale obávají členové iniciativy Mánes umělcům, která dlouhodobě kritizuje to, jak je budova Mánesa využívána. „Obáváme se, že tady bude další ryze komerční výstavní síň, ve které nebude rozhodovat kvalita výstavy nebo její relevance na současné výtvarné scéně, ale klíčové bude jen to, zda bude daný umělec schopný zaplatit si pronájem galerie. A tohle nepovažujeme za důstojné tak významné galerie, jako je Mánes,“ říká Johana Lomová z hnutí Mánes umělcům.

Zahajovací výstavu chce Nadace českého výtvarného umění otevřít už začátkem dubna. Jméno umělce, který bude autorem této výstavy, ale zatím zveřejnit nechce. „Autorem té výstavy by měl být významný český umělec, který je velice známý v západní Evropě. Nebudu ho jmenovat, protože to by bylo ještě předčasné,“ mlží Petr Kuthan. Zda první výstava v dubnu skutečně bude, zatím vůbec není jisté. Stejně tak není vůbec jasné, jaký další program bude v Mánesu následovat. O tom, že se tady budou pořádat taky akce komerčního ražení, ale není pochyb. Otázkou je, jestli se sem pak vejdou ještě akce umělecké.

02997218.jpeg
Spustit audio