Renesanční student gymnázia Jan Bauer staví rakety, programuje weby a je úspěšným kuchařem

7. srpen 2023

Student českobudějovického gymnázia Jan Bauer zvládá navíc studovat také kuchařský obor, k tomu se věnuje programování nebo výrobě raket. V letošním roce se umístil druhý v soutěži pro mladé kuchaře KU Young Chef a zúčastnil se i soutěže ve stavbě rakety. „Gastronomii se nejspíš profesionálně věnovat nebudu, chtěl bych studovat na inženýra,“ přemýšlí o své budoucnosti dva roky před maturitou.

Na gymnáziu má Jan Bauer klasické denní studium, na střední gastronomické pak individuální. Tam je to rozdělené na praktickou a teoretickou část. Praktická je vaření v různých restauracích, z teoretické části si známky z předmětů, které se shodují s těmi gymnaziálními, převádím. Musím ale individuálně studovat a nechat se přezkušovat z odborných předmětů, jako jsou například potraviny a výživa, vysvětluje. Největší úskalí je podle něj skloubení praxe z kuchařské školy s denním chozením na gymnázium. Praxi se snažím dělat o pátcích odpoledne, víkendech nebo o prázdninách, dodává.

Jan Bauer ukazuje cenu za druhé místo v soutěži Young Chef

Letošní účast ve zmíněné gastronomické soutěži mu i s přípravou zabrala téměř čtyři měsíce. Abych se dostal do finále, připravoval jsem se na prvních pět disciplín přes měsíc, říká Jan Bauer. Zkušenosti jsou pro mě daleko cennější než samotné druhé místo. Mám teď větší rozhled v oboru, poznal jsem nové špičkové kuchaře a zlepšil jsem se v kategoriích jako jsou hygiena nebo organizace práce, které byly během soutěže hodnoceny.

Jan Bauer ukazuje součástku z vývoje rakety

Kromě zmíněné kuchařské soutěže stihnul letos Jan Bauer ještě jednu soutěž, tentokrát ve stavbě rakety: I tahle soutěž mi dala spoustu zkušeností, protože sestrojování rakety zahrnuje 3D modelování a tisk, programování elektroniky, vybírání součástek, kalkulaci raketového motoru, sestrojování všeho dohromady a to všechno jsem dělal sám. Že je Jan Bauer skutečně renesanční člověk, ještě v závěru rozhovoru potvrzuje dalšími koníčky: Kromě raket a vaření dělám také webové stránky na míru a programuji i letové počítače.

Na jaké jídlo, které Jan Bauer dosud uvařil, je zatím nejvíce pyšný a proč? Jak velká byla raketa, kterou Jan Bauer sestrojil? Z čeho byla vyrobená? A proč o ní mluví v minulém čase? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.