RIP Stephen Hawking, nejchytřejší muž na světě, hvězda Simpsonů, Futuramy a hologram ze Star Treku

14. březen 2018

Teoretický fyzik Stephen Hawking, který ve středu zemřel ve věku 76 let, byl teoretikem i popularizátorem fyziky. K této roli mu pomohly knižní bestsellery, ale také jeho role v seriálech, jako jsou Simpsonovi nebo Teorie velkého třesku.

V jednom díle z desáté řady seriálu Simpsonovi převezme springfieldská mensa vládu nad městem, které chce řídit podle pravidel vědecké racionality. Když se ale nerdi začnou hádat o výšce svého IQ a hrozí, že město upadne do anarchie, zjeví se Stephen Hawking. „Nejchytřejší muž na světě,“ vykřikne ředitel Skinner. Vědec ale přijel, aby je zpražil: „Vidím, že se chováte jako děti. Začali jste zneužívat své moci, styďte se. Nevím, co je větším zklamáním, jestli má formulace sjednocené teorie pole, nebo vy.“

Tvůrce Stručné historie času byl častým návštěvníkem v Springfieldu, stejně jako v dalších populárních seriálech a od devadesátých let se otiskl do popkultury jako žádný jiný žijící vědec. Mohl za to částečně jeho inspirativní životní příběh někoho, kdo trpí nevyléčitelnou chorobou, jež ho upoutala na vozík, ale zároveň dokáže přijít s přelomovými teoriemi a stát se popularizátorem vědy.

Poker s Einsteinem

Stephen Hawking byl vědecká celebrita prvního stupně a kromě Simpsonů, o nichž řekl, že je to „to nejlepší v americké televizi“, si ho přivlastnila třeba i Futurama, další animovaný seriál Matta Groeninga. Když se v roce 2007 začal vysílat seriál o partě podivínských astrofyziků Teorie velkého třesku a v následujících letech se stal mimořádně populárním, Stephen Hawking v něm nesměl chybět. Pro astrofyziky Sheldona, Leonarda a spol. byl samozřejmě největším hrdinou a v páté sérii z roku 2012 se s ním první jmenovaný dokonce osobně potkal. „Je mi ctí, že se s vámi setkávám,“ špitne Sheldon. „Já vím,“ odvětil Hawking a následně mu rozcupoval jeho teorii. „Na druhé stránce jste se dopustil aritmetické chyby. Docela hrubé chyby.“ Načež Sheldon zkolabuje. V dalších dílech se pak už Hawking objevil jen skrze svůj hlasový modulátor.

Disertační práce Stephena Hawkinga z roku 1966 je teď volně ke stažení

Stephen Hawking

O vesmíru si toho můžete přečíst hodně, pořád toho ale nebudete vědět moc. Přiblížit se nekonečnému prostoru můžete mimo jiné díky nesčetným studiím zveřejněným i na internetu. Jednou z nich je teď i práce s názvem Vlastnosti rozšiřujících se vesmírů, jejímž autorem je britský teoretický fyzik Stephen Hawking.

Hawking nesměl chybět ani v Star Treku. V roce 1993 se ve Star Trek: The Next Generation objeví jako vlastní hologram a hraje poker s Einsteinem a Newtonem. „Princip neurčitosti ti teď nepomůže, Stephene,“ varuje ho Einstein při vykládání karet. Podobné role pomohly Hawkingovi stvořit popkulturní ikonu, která dalece přesáhla hranice fyziky.

Hawking ale nebyl jen hrdina fikcí. Fascinující životní příběh muže postiženého amyotrofickou laterální sklerózou zaznamenalo hned několik snímků. V televizním filmu Hawking z roku 2004 hraje mladého fyzika Benedict Cumberbatch. Ještě slavnější je ale o jedenáct let mladší celovečerák Teorie všeho, který dokonce vynesl herci Eddiemu Redmaynovi Zlatý glóbus, Oscara i cenu BAFTA Award právě za roli Hawkinga. Mimořádnou popularitu ale fyzikovi zaručil už dokument Stručná historie času režiséra Errola Morrise ze začátku devadesátých let, v němž Hawking vysvětluje teze ze svého bestselleru z roku 1988. Hudbu k němu složil sám Philip Glass.

Gangsta fyzik

Fyzik se také objevil v několika reklamách, v roce 1994 ve spotu společnosti BT prohlásil: „Největší úspěchy dosáhlo lidstvo skrze dialog a své největší prohry tím, že se mu vyhýbalo.“ Citát následně vysamploval David Gilmour do skladby Keep Talking, která se objevila na desce Pink Floyd Division Bell ze stejného roku. O Hakwingovi vznikla symfonická skladba (Rolf Riehm – Hawking), zpívali o něm Manic Street Preachers (Me and Stephen Hawking z desky Journal for Plague Lovers), a dokonce existuje i rapper, který si říká MC Hawking. „Teoretický fyzik, ze kterého se stal gangsta rapper“ rapuje modulovaným hlasem o fyzice v pouličním nářečí.

Vědec jako celebrita, to se moc často nevidí. Stephen Hawking byl ale ještě navíc postižený a celebrita, což se vidí ještě méně. V éře, v níž popkultura generuje své hvězdy na základě nejrůznějších pochybných vlastností, byl příkladem někoho, kdo si svůj status zasloužil. Třeba svým osobitým smyslem pro humor, který prokázal, když se před čtyřmi lety objevil jako host v živáku Monty Pyhtonů, kde si svým syntetizovaným hlasem zazpíval jejich Galaxy Song z filmu Smysl života.

Stephen Hawking
autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.