Rosťa Novák: K prostoru Jatka78 máme respekt

5. listopad 2014

Jatka78 jsou otevřeným prostorem, který nabízí ideální podmínky pro žánr nového cirkusu. Je to místo vhodné pro vystupování, zkoušení i vzdělávání. Navíc jsou otevřena českým i zahraničním souborům, které je mohou využívat nejen pro rezidenční projekty a představení, ale i pro workshopy, konference, diskuse, přednášky, výstavy a happeningy. Podle principála a ředitele Cirku La Putyka Rosti Nováka jsou Jatka78 důležitým krokem k vytvoření prvního komplexního kulturního centra ve střední a východní Evropě. Právě on přišel Jatka78 do Radia Wave představit a vysvětlil nám mimo jiné, co je to přesně nový cirkus.

„Divácký nový cirkus strašně vzrostl. Je po tom poptávka. Blbé je, že zázemí pro nový cirkus tady nebylo dostačující, aby se začala vychovávat nová generace cirkusových umělců. Když se v Česku řekne cirkusový umělec, tak si lidé představí piliny, velbloudy a slony. Ve světě se dá normálně cirkusové umění studovat na střední i na vysoké škole, zakončené diplomem,“ vysvětlil Rosťa Novák hlavní rozdíl mezi novým cirkusem v Čechách a v zahraničí.

Podle Rosti Nováka je u nás velmi málo odborníků, kteří novému cirkusu rozumí. „Do recenzí se pouští lidé, kteří ani nejsou zaměřeni na pohybové divadlo. Bohužel to tomuto žánru vůbec nic nepřináší.“ Ve vysílání jsme také probrali plány nového prostoru v pražských Holešovicích: Jatka78. „Snažil jsem se oslovit to nejlepší z nejlepších zástupců činoherního divadla, tanečního divadla a nového cirkusu. Návštěvníci se mohou těšit na představení Cirku La Putyka nebo třeba zástupců nového cirkusu ze Švédska nebo USA. Za činohru jsem vybral režijní tandem SKUTR a Činoherní klub Ústí nad Labem. Taneční scénu budou reprezentovat 420PEOPLE a Lenka Vagnerová.“

Poslechněte si celý rozhovor s principálem Cirku La Putyka Rosťou Novákem.

Čtěte také

autoři: Martin Melichar , Šimon Holý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.